Det är EU-parlamentets kommitté för “Legal Affairs” som röstat igenom det hårt kritiserade förslaget med röstsiffrorna 15-10. Nu kommer frågan och förslaget att drivas vidare för en större omröstning i EU-parlamentet i juli i år.

Efter den omröstningen så ska sedan lagförslaget diskuteras och förhandlas med den enskilda länderna. För att inte röra till det så ska sägas att det fortfarande är ett förslag, inte lag och inte nya regler men godkännandet är ett steg mot nya upphovsrättsregler.

Lagförslaget har fått kritik därför att det kan komma att krävas ett avtal för att skriva korta notiser med andra nyhetskällor som underlag, även om källan länkas. Det kan även komma att krävas ett godkännande om bilder används för att skapa memes, bilder som används som en slags kommentarer humoristiskt eller i satirisk form.

– People will run into trouble doing everyday things like discussing the news and expressing themselves online. Locking down our freedom to participate to serve the special interests of large media companies is unacceptable, säger den tyska EU-parlamentarikern Julia Reda I ett uttalande.

Reuters

Protester

Protesterna mot förslaget har varit omfattande och inför omröstningen så skrev 70-talet tunga namn inom tekniksektorn under ett öppet protestbrev, däribland Tim Berners-Lee som anses vara fadern till det nät med webbplatser som vi använder idag.

Electronical frontier Foundation har agerat och protesterat mot det som ses som censur och som en kraftig inskränkning i informationsspridningen på nätet.

Vint Cerf, Tim Berners-Lee, and Dozens of Other Computing Experts Oppose Article 13 As Europe’s latest copyright proposal heads to a critical vote on June 20-21, more than 70 Internet and computing luminaries have spoken out against a dangerous provision, Article 13, that would require Internet platforms to automatically filter uploaded content.

EFF

Även Creative Commons har protesterat.

 

BBC

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This