En lång serie inlägg på Twitter, på spanska, engagerade över två miljoner användare, inklusive spansk polis och påstås ha lett fram till att ett grovt brott klarats upp.

Hela historien börjar med inlägget nedan

I inlägget så skriver Mr. Brightside att han löst ett mord och att offret och mördaren finns på bilden ovan. Han uppmanade den spanska polisen att agera och den spanska polisen bekräftade Mr. Brighsides analyser och slutsatser.

En så fantastisk historia så att det är lätt att tro att det inte var sann, eller hur?

Påhittad

Det var den inte heller, instället så är det en lektion i hur snabbt en historia kan dra iväg i sociala medier och hur snabbt du kan tappa kontrollen över nyheter, fakta och det som skrivs.

Allt var ett påhitt av Modesto García och den var ett led i ett deltagande i en tävling som startats av spanska Twitter som reklam för Twitter som media för att berätta historier – . Taggen betyder thread festival, en trådfestival. García hade aldrig bett den spanska polisen att vare sig haka på hans historia eller bekräfta den. Det gjorde polisen i vad som ser ut att vara ett försök att visa på öppenhet och en förståelse för sociala medier. Inlägget från polisen ökade trovärdigheten till alla tidigare inlägg och de satte fart på spridandet. Nu ska tilläggas att det fanns en hel del användare som läsa taggen och som också pusslade ihop en del andra tecken som tydde på att hela historien var uppdiktad.

Fantasifull

Historien i sig är en fantasifull  vår som utgår ifrån den publicerade bilden ovan. Bilden analyseras och det var sig att en tatuering inte är spegelvänd, att det finns tecken och ledtrådar i de tre som fotograferats som till slut leder fram till att det självmordet i själv verket var ett mord.

Två dagar efter det att historien tagit fart på allvar så avslöjar Modesto García att allt är ett påhitt. Bilden föreställer inte tre riktiga människor. De är ett hopplock av flera personer, alla uppgifter är fabricerade och det närmare två miljoner människor engagerat sig i är ett påhitt och en del i en tävling.

Hela historien visar också hur svårt det är att behålla kontrollen över en historia, inte ens om du är den som hittat på den, när den väl får fart i sociala medier. Den rullar på, börjar att leva sitt eget liv och blandar sig myndigheter och polis i i historien så kan den utvecklas till något du inte alls har avsett.

BBC

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This