Det lilla företaget Shift anklagar Apple för att ha stulits deras logo och ikon. Det här är en typ av anklagelser som kastas runt rätt ofta och det är en fin gräns mellan att inspireras och helt sonika bara stjäla en design och ett utseende. Det finns också ett inslag av omedveten stöld som kan drabba alla designers.

Jag har designat saker i en massa år och ibland vet jag inte ens var inspirationen kommer ifrån. Ibland vet jag det men jag har aldrig medvetet försökt att stjäla det något annan skapat. Det utesluter nu inte en omedveten stöld för det är något alla designers känner till – när din hjärna och ditt undermedvetna spelar dig ett spratt.

Ursäkt

Det kan låta som världens sämsta ursäkt men det har hänt att när du börjat bli klar med något så ser du att det är en kopia av något som du har sett ute på nätet. Du har omedvetet kopierat utan att det har varit avsikten. Jag har själv inget minne av att har hänt mig (vilket det säkerligen har) men jag har varit med då det drabbat andra.

Du har sett något, låtit dig bli inspirerad och sedan satt igång med att designa din egen grej. När du kommit en bit på väg så ser du att du har lånat lite för mycket. Då är det bara att skrota designen och börja om.

Ikon

I det här fallet med en ikon och en logotyp så är det i alla fall i mina ögon ingenting som vare sig är lånat eller stulet. Färgerna är onekligen snarlika men resten är helt olika och det finns liten eller ingen risk att ikonerna skulle blandas samman. Det här är bara ytterligare ett försök att komma åt Apples välfyllda kassakista med en stämning menar jag .

Rundade former som går in i varandra. Kantiga former som inte gör det. Det är lite likhet mellan ikonerna både vad gäller form och placering. Den ena ikonen, Apples, ingår dessutom som en del i ett operativsystem. Det är ingen logotyp.

Nu spelar det ju liten eller ingen roll när det handlar om att försök a komma åt Apples pengar.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This