Det finns stunder då jag älskar Apple och då det finns stunder då jag på ett naivt sätt är både stolt och älskar Apple. Det finns ju egentligen ingen anledning för mig att vara stolt – jag är ju trots allt bara kund men ändå.

När Tim Cook kommer ut som homosexuell så betyder det enormt mycket för den enkla och fundamentala rätten att få vara den du är och leva som du vill. När Apple protesterar mot Donalds Trumps dumheter, rasistiska uttalanden och barnfängelser så tar Cook och Apple en risk på flera plan men Apple gör det i alla fall. När Apple går längre än alla andra för att skapa schyssta villkor bland sina underleverantörer, när Apple planterar skog, bygger solfångare och ger sina anställda ledigt för att Kinna i en prideparad så är inte Apple bara annorlunda – de står upp för något.

Smart PR

Visst, det går att vifta undan allt som smart PR men det är inte smart PR att reta den politiska ledningen för ingen ska förledas till att tro att den narcissistiska treåring som USA valt till president inte uppfattar det som ett personligt påhopp på honom och bara honom. Det är dessutom inget nytt. Apple har alltid stått upp för olikheter, jämlikhet och allas lika värde. Sedan kan det alltid diskuteras huruvida Apple kunde ha gjort mer men då ska vi också komma ihåg att vi i så fall riskerar att kritisera den som gjort mest vilket kanske inte är den smartaste strategin om vi vill nå förändring.

Jag är också medveten om den svåra och komplicerade balansgång som Apple tvingas till när det exempelvis gäller Kina. En stor viktig marknad som är en diktatur med de lagar och regler som följer av det. Apple kan protestera högljutt, gå på rak kollisionskurs med regimen och därmed effektivt se till att de inte kan vara verksamma i landet.

Pride

I helgen deltog Tim Cook och flera ur Apples högsta ledning i San Francisco Pride Parade.

Cook var inte ensam. Massor av Appleanställda deltog i paraden och det är är det Apple handlar om – ett ställningstagande som inte är PR, inte politiskt korrekt reklam utan ett ställningstagande.

När Apple tar ställning, när Apple gör utfästelser och lovar att skydda mig och min information så får ni ursäkta – då är jag faktiskt stolt över Apple och en smula mallig över mina val att använda deras produkter.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This