Apple stärker integritetsskyddet i Safari, både desktopversionen och i den mobila versionen i iOS 12 och macOS Mojave. Det gör webbläsaren Safari till det självklara valet för den som inte vill bli kartlagd ute på nätet.

– I think most people are not aware of who is tracking them, how much they’re being tracked and the large amounts of detailed data that are out there about them, säger Tim Cook in en intervju med CNN.

Därför stärker nu Apple skyddet i sina operativsystem och i webbläsaren Safari (den nya, kommande versionen).

Kartläggning

Nya Safari kommer att blockera cookies ännu effektivare än tidigare och Apple kommer också att lägga till funktioner som ska stoppa det som kallas “fingerprinting”, en teknik som används för att märka en dator, en telefon eller en surfplatta ute på nätet. Enheten och användaren kan sedan kartläggas  ute på nätet. Metoden bygger på, enkelt uttryckt, på att samla in så mycket tekniks information som det går om en enhet. Det skapar till slut ett slags digitalt fingeravtryck där installerade fonter, versionsummer i appar och program, hårdvara och annan information gör att just din iPhone, iPad eller Mac kan identifieras.

Fingerprinting kan användas när du delar saker på sociala medier, när du fyller i saker i ett formulär eller när du skriver saker i sociala medier.

Blockera

Nya Safari kommer att blockera försök att samla in data och din iPhone, din iPad och din Mac kommer bara att lämna ifrån grunddata vilket betyder att dina Apple-prylar kommer att de ut som vilken annan Apple-pryl som helst. Inga unika eller särskiljande data kommer att kunna samlas in vilket betyder att de som vill kartlägga dig och det du gör ute på nätet kommer att få det betydligt svårare.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This