Apple anklagas inte sällan för att motarbeta polisens utredningsarbete med säkerhetsfunktioner i iOS och i iPhone. Den kritiken har kommit bland annat direkt från FBI men Apple har inte fokus på vad polisen eller FBI hittar på för att ta sig in i låsta iPhone. Apples fokus är att förbättra säkerheten för användarna.

Det finns flera olika typer av boxar som används för att försöka att låsa upp låsta iPhone. enkelt uttryckt så gissar de sig fram till den valda pinkoden och lösenordet. Det tar olika gång tid beroende på om du har valt fyra siffror, sex tecken eller ett längre lösenord.

En timme

I iOS 12 kommer nu en helt ny funktion och inställning, “USB Restricted Mode”, som stänger av anslutningsporten (USB/Lightning) i en iPhone efter en timme. För en vanlig användare så spelar funktionen liten roll sett till hur iPhone fungerar och hur den kan användas.  En låst iPhone slår av porten för dataöverföring vilket betyder att det inte längre går att komma åt informationen i telefonen. För en användare så betyder det ingenting. Lås upp telefonen så kan du ansluta din iPhone och överföra information precis som vanligt.

För en obehörig däremot så är funktionen en effektiv spärr mot att ansluta exempelvis en box för att försöka knäcka pinkoden och låsa upp telefonen. Även med det lättaste lösenordet, fyra tecken, så tar det flera timmar innan det hittats. Därmed stoppas fortsatta försök att ta sug in i telefonen. Efter en timme så kan den nämligen bara laddas.

Polisen

De polismyndigheter som köpt in GrayKey och andra liknande boxar kommer inte att hinna knäcka beslagtagna telefoner vilket lett till kritik mot Apple men det är inte bara polisen som använder boxar för att knäcka iPhone. Diktaturer, myndigheter, spioner och kriminella använder också boxar för att komma åt innehållet i iPhone som de kommit över. Från Apple sida sett så handlar nya säkerhetsfunktioner inte alls om stoppa polisutredningar. Det handlar om att skapa ett operativsystem som är säkert för alla och en iPhone som är säker för alla.

 

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This