Jag var lite grand i valet och kvalet när jag skulle köpa en ny MacBook Pro. Valet stod mellan 15 eller 13 tum och jag valde till slut den mindre datorn. Nu har har jobbat med en en 15-tummare i några veckor. En 15-tummare som jag kommer att behålla men skulle jag ställas inför samma val idag så hade det blivit 13-tum.

Jag fick nyligen möjlighet att köpa en 15-tums MacBook Pro förmånligt och valde då att slå till och skicka mina 13-tummare vidare i företaget till en som stod i tur på att få en ny dator. Större dator, lite tyngre och större skärm är det naturliga skillnaderna förutom då att den nya datorn har norskt tangentbord, vilket inte spelar någon som helst roll.

Samma dator

Både min gamla 13-tummare och den nya 15-tummaren är modellen med Touch-bar så det är i princip samma datorer, hårdvarumässigt bortsett från storleken. Jag är absolut inte missnöjd med den större modellen, inte på minsta sätt men skulle jag välja dator idag så skulle jag ha valt 13-tum igen. Hade jag fått välja helt fritt så skulle jag ha valt en MacBook Pro med en skärm på 14-tum men den existerar som bekant inte. Jag har alltid hoppats att Apple skulle ha en 12-tums modell och en 14-tums modell men det har stannat vid förhoppningar.

Nu ska jag också tillägga att jag alltid haft valt mindre datorer, ganska konsekvent. När MacBook Air lanserades så valde jag 11.6-tums modellen och jag hade tre stycken och bara vid ett tillfälle så funderade jag på att köpa den större modellen. Förklaringen är att jag sällan sitter och designar och ritar med min bärbara dator. Gör jag det så kopplar jag den till min Apple-skärm eller så sitter har vid min iMac 5K. Jag vill ha en stor skärm med mycket översikt om jag ska rita och designa och det innebär att det inte spelar så stor roll om min bärbara dator, som jag huvudsakligen skriver med, har en stor eller en liten skärm.

Jobba

Det är helt enkelt mitt sätt att jobba som styr. Det och det faktum att jag reser en del. På resa vill jag ha en lätt dator och det har också bidragit tillö att jag valt små dator-modeller under åren. Nu, med en 15-tums dator så kommer jag att packa ned min iPad Pro 12.9-tum istället för datorn, som vanligt kan tilläggas för på semestern och på resa är det iPad som gäller.

Så jag är allt annat än missnöjd med 15-tum, tvärtom så är det en fantastisk dator med fantastiskt prestanda och distinkt, skarp och grym skärm. Jag tycker det också är lite coolt att jag inte har ett svensk tangentbord utan grannlandets ä och ö (å är samma) men som sagt – skulle jag ställas inför samma val idag så hade det blivit 13-tum, igen.

Mackens Fråga: Har du en spelkonsol?
Share This