Använder du idag 1Password och har valt att synkronisera via iCloud så bör du läsa den här artikeln, innan, du ens funderar över att uppdatera till version 7.0. AgileBits har nämligen valt att krångla till det maximalt för att försöka tvinga över dig till deras prenumerationsmodell.

Jag är van vid, eller kanske bortskämd med, att program som jag installerar/uppdaterar förstår att jag vill ha in den nya version med samma inställningar som tidigare. Jag blir snabbt irriterad om inställningar skrivs över eller om funktioner helt enkelt byts ut.

1Password är ett program som jag använt under många år och jag anser att det är det bästa programmet att hantera sina lösenord med, fram till nu. Det är fortfarande ett bra program men uppdateringen till version 7.0 är irriterande krångligt.

Ladda ned

Till att börja med så ska du hitta var du kan ladda ned den nya versionen. AgileBits pekar hela tiden med hel hand mot olika prenumerationsalternativ för det är till den fållan de vill ha dig. Alternativet att ladda ned och betala en engångssumma göms undan.

När du väl laddat ned 1Password så vill AgileBits att du ska skapa ett konto hos dem och använda det för att synkronisera dina lösenord. Det är det standardalternativ som dyker upp och när du har skapat ditt konto, loggat in och kört igång så har du gjort ditt val. Den tidigare knappen där du kan ange hur du vill synkronisera din information visas inte längre vilket betyder att om du inte vill använda AgileBits tjänst utan den tjänst du alltid har  använt, iCloud, så måste du logga ut från från 1Password och AgileBits.

AgileBits har skapat en rad fallgropar under installationen och även den vane användaren kan bli sittande med en ny version av 1Password, ett konto hos AgileBits och en bruten synkroniseringskedja där din iPhone och iPad synkas mot iCloud men dina datorer mot AgileBits.

Ser du dig inte för så sitter du med ett konto hos AgileBits, synkronisering via AgileBits och en prenumeration. Första månaden är förvisso gratis men om jag idag synkroniserar via iCloud så är det inte en helt annan konfiguration som jag är ute efter eller är intresserad av om jag väljer att uppdatera till version 7.0.

Börja om

Okej, alla kan göra fel och det är väl bara att återställa, backa till version 6.x, kasta version 7.0 och börja om så att säga?

Till att börja med så packas den gamla versionen ihop till en zip-fil så den måste packas upp först. Du kan inte heller enkelt radera version 7,.0 eftersom den slänger in en hjälpprocess som det är minst sagt svårt att slå ihjäl för att kunna ta bort version 7.0. Den som vet hur det ska göras startar Aktivitetsmonitorn, letar reda på processen och “dödar” den för att kunna avinstallera version 7 men jag tror inte att det är en överdrift att säga att det är överkurs för de allra flesta.

Det är nu du riskerar att hamna i en återvändsgränd. I alla fall  om du bestämmer dig för att ta bort ditt konto hos AgileBits. Det har införts hemliga nycklar som du måste kunna plocka fram för att kunna logga in och har du otur så får du vackert installera version 7 igen, plocka ut in formationen för att kunna logga in och radera ditt konto.

Så in med version 7, logga in, radera kontot. Stänga av version 7, “döda” processen, avinstallera och sedan starta version 6 igen.

Krångligt?

Bara förnamnet.

Mackens Fråga: Vad tycker du om Registeele/Regice/Regirock raider?
Share This