– Varför är du så paranoid?
– Paranoid, jag?
– Ja, allt det här med övervakning, storebror ser dig och det?

– Till att börja med så är jag inte paranoid men har gillar inte att bli kartlagd. Jag gillar inte att vara produkten och jag gillar inte att Facebook, Google och kallade andra samlar in en massa information om mig. Därför undviker jag deras tjänster och jag delar inte ifrån mig mer information än jag måste.
– Du vet att de kartlägger dug ändå?
– Jodå, jag både förstår och vet det men efter att ha fått igenom om det Google säger sug ha om mig vad gäller information, detsamma vad gäller Facebook och Twitter så kan jag se att de faktiskt har mindre information om mig än genomsnittet. Så helt verkningslöst är det inte.
– Vad spelar det för roll om de samlar in information om dig då?
– Det är min information, inte deras.
– Har du något att dölja?
– Absolut, det har vi alla.
– Inte jag.
– Jodå, du har tillfällen då du vill vara ifred, du har ett behov av en egen sfär där du får vara ensam och där ingen har rätt att kartlägga dug eller samla in en massa information om dug. Vi har en rätt till en privat sfär.
– Vem säger det? Du?
– Nej, FN som anser att det infår i de mänskliga rättigheterna.
– Så därför är du rätt för att Facebook och Google samlar in information om dig?
– Rädd, kanske är mycket sagt. Jag gillar det inte och undviker dem.
– Hur då?
– Jag håller min rätt strikt inom Apple-sfären, använder DuckDuckGo som sökmotor, har en ganska ofullständig profil på Facebook och jag använder VPN ofta, mycket ofta.
– Du tror det räcker?
– Jag vet att det inte räcker för att hålla de företag där jag är produkten borta helt och hållet men det är ungefär så långt jag kan gå tan större praktiskt problem.
– Så du gillar GDPR då?
– Det är helt klart att steg i rätt riktning.
– Men alla dessa irriterande mail som kommer hela tiden då?
– De visar väl snarare på hur omfattande kartläggningen av oss faktiskt är. Jag tror att de allra flera inte hade en aning om alla konton och alla de databaser där de funnits med.
– Apple då?
– Vad är det med Apple då?
– Kartlägger inte de dug då?
– Apple kommer inte ens i närheten och det kan du själv snabbt kontrollera. Begär ut din information från Google, Facebook, Twitter och jämför det med Apple.
– Det är skillnad menar du?
– Dramatisk, tro mig, dramatisk.

Mackens Fråga: Vilka Apple-prylar har du?
Share This