Inför investeringen i en ny MacBook Pro så var jag i valet och kvalet mellan att välja 13 eller 15-tum. Jag valde till slut den mindre versionen, 13-tum och har aldrig haft skäl att ångra mig. Nu har jag trots det en 15-tummare som bärbar sedan jag fick möjlighet att köpa den större modellen till ett förmånligt pris.

Så nu drar jag runt i världen (nåja) med en 15-tummare i ryggsäcken. Skillnaden är uppenbar – större skärm men jag har också en ännu större hårddisk vilket ofelbart kommer ett leda till att jag sparar ännu mer som jag egentligen  inte behöver. Jag liders vårt svårt  “det kan vara bra att ha” syndromet. Likt en ekorre sparar jag inför vintern och med en större hårddisk så kommer ännu mer att bli liggandes innan jag till slut tvingas att städa ut.

Skärmen

Nu har jag alltså en större skärm på min bärbara och det var en aspekt som jag inte funderat över – kopplingen mellan min bärbara dator och arbetsjästen, min iMac 5K som står på kontoret. Med 13-tum så blir steget långt mellan pixeltäthet och storlek. Med 15-tum inte fullt lika stor skillnad  vilket jag noterat. Kalla det ett iLands-problem om du vill men hur som helst – det är något jag inte funderat över tidigare. För mig innebär det att det jag designar i stort ser likadant ut på båda mina datorer.

Bytet går som bekant som en dans med Time Machine där jag kör direkt till extern hårddisk då det går avsevärt mycket snabbare. In med den externa hårdisken i den gamla (nåja) datorn och så skapa en ny, färsk kopia. Sedan är det bara att stoppa in hårddisken i den nya datorn och göra en återställning. På runt två timmar så har jag en kopia av min gamla dator – i den nya.

Hade jag då bytt dator om jag inte fått detta erbjudande?

Nej, jag är mer än nöjd med min 13-tummare och den har flera år kvar till pensionen. Nu kan ju konstatera det uppenbara – att storleken har betydelse vilket inte är detsamma som att nästa bärbara dator kommer att bli en 15-tummare.

Mackens Fråga: Vilka Apple-prylar har du?
Share This