Under gårdagen så kom beskedet – Lou Lamoriello tar över New York Islanders i en ny roll, President of Hockey Operations, som innebär att han nu har full kontroll och all makt i klubben.

För tydlighetens skull kanske ska tilläggas att ägarna, Scott Malin och Jon Ledecky, naturligtvis har den slutgiltiga makten. De äger ju klubben och i och med rekryteringen av Lou Lamoriello så är 12 år med Garth Snow över. Nu är det Lou Lamoriello som har det sista ordet vad gäller lag, tränare och de som ska anställas. Just nu så vilar Garth Snow fortsatta tid inom New York islanders i Lou Lamoriellos händer, liksom tränaren Doug Weights framtid. Ledningen gav inga andra besked under tisdagen än att New York Islanders nu har en ny chef och att det är upptill honom att bygga upp den organisation som han vill ha

I Islanders organisation finns för övrigt redan Lou Lamoriellos son, Chris, som anställdes av Garth Snow 2016 som assisterande GM.

“I am excited to join such a storied franchise and look forward to working with Scott Malkin and the entire New York Islanders organization,”, var  Lou Lamoriello kommentar sedan anställningen av honom bekräftats.

Hårt tryck

Trycket på  Lou Lamoriello kommer att bli hårt. New York Islanders har missat slutspel två år i rad och lagets storstjärna blir free agent senare i sommar.  Lou Lamoriello lär prioritera att få John Tavares namnteckning på ett kontrakt och se till att en viktig huvudfråga får en lösning. Nästa punkt på dagordningen blir att försöka att se till att de två val som Islanders har i de två första rundorna i den kommande draften används på bästa sätt. Här finns en dramatisk skillnad mellan  Lamoriello och Snow.  Lou Lamoriello drar sig inte för att sy ihop stora och komplicerade affärer för att komma över de spelare han anser sig behöva för att bygga ett bra lag. Lou Lamoriello är, eller i vart fall har varit, historiskt, en långt mycket mer aktiv GM än Garth Snow någonsin har varit.

Den viktigaste frågan är om Lou Lamoriello är rätt man för Islanders och som jag själv skrivit i frågan så är fråga nummer två om Lou Lamoriello verkligen kan bli så illa som Garth Snow varit som GM under 12 år.

Lou Lamoriello har tre Stanley Cup-titlar, har byggt upp New Jersey Devils och varit en viktig kugge i uppbyggnaden av Toronto som gått från att vara ett strykgäng till att kunna utmana om Stanley Cup. Lou Lamoriellos meriter är på den punkten odiskutabla. Hans hockeyfilosofi sägs vara att det ska smälla, det ska göra ont och han förespråkar en tuff ishockey. Något som lär låta som ljuv musik i öronen på hårt prövade Islanders-fans. För egen del svor jag ramsor över att Mart Martin försvann just till Toronto inför årets misslyckade säsong. Martin är en elak, hockeyspelare som fansen älskar och som motståndarna hatar och det är en spelartyp som Lou Lamoriello gillar.

Skillnaden

Den stora skillnaden med Lou Lamoriello vid rodret är att nu är taktiken med att sitta still i båten äntligen över. Garth Snow är närmast legendarisk för sin passivitet och för sin oförmåga att verkligen göra något när det måste göras något. Den senaste säsongen är inget undantag. Istället för att försöka att sy ihop en större spelaraffär för att få in defensivt starka backar och forwards så värvades två dussinlirare som inte gjorde någon som helst skillnad. Islanders fortsatte att släppa igenom mest skott av alla lag och slippa in mest mål av alla lag och missade slutspel.

Lou Lamoriello ärver ett lag med mer än en överbetald spelare vilket gör att han måste skaffa sig manöverutrymme, inte minst när John Tavares namn ska säkras. Tavares namn på ett kontrakt ses som ett måste i sammanhanget. Nu är NHLs formell för att räkna ut var lönetaket ligger inte helt lätt matematik men det finns enkel och rak statistik som säger att Islanders inte har mer än några miljoner dollar i utrymme. Då har utgående kontrakt inte vägts in i sammanhanget utan det är siffror som står för ingången av årets säsong. Plöjer du genom den statistiken och lägger prestation intill så säger den att det finns en räcka spelare i Islanders som står för en stor del av lönekostnaden men som inte levererar.

Statistik

Nick Leddy, back med – 42 i plus/minus torde vara ett svårslaget negativt rekord med tanke på att du som försvarare ska förhindra att motståndarna gör mål. Detta även om du är en offensiv back. Nu är statistik inte allting här i världen men om du som forward får ihop 18 poäng under en säsong med 5 miljoner dollar i lön och nästan 5 procent av lönetaket, Cal Clutterbuck, så  är det inte särskilt smickrande att en defensiv back, Jonny Boychuk, fick ihop lika många poäng. Tyvärr finns det fler spelare på listan över medelmåttiga eller dåliga prestationer och höga löner när det gäller New York Islanders vilket är naturligt med tanke på den kräftgång som klubben gjort på senare år. Senast New York islanders vann något som är värt att nämna så handlade det om en seger mot Florida Panthers i första rundan av slutspelet 2016. Ett magert resultat med tanke på att du måste ta dig tillbaka till 1983 för att hitta en seger som verkligen räknas. Det är senaste gången Islanders vann Stanley Cup.

Drömmar

Under Garth Snows ledning, 12 år, så har Islanders bara tagit sig till slutspel fyra gånger. I år var det 17 poäng upptill wildcard-platsen i slutspelet. Kom då ihåg att i NHL får du två poäng för en vinst vilket betyder att Islanders förlorade en räcka viktiga matcher. En av slutspelsplatserna, ett så kallat wild card, togs alltså av New Jersey Devils och Toronto var tidigt klara för slutspel. Två av de klubbar som Lou Lamoriello jobbat i och varit med om att bygga upp.

New York Islanders hårt prövade fans drömmer garanterat om att Lou Lamoriello nu ska lyckas med något liknande och jag som skriver denna text utgår inget undantag. Vi är många som nu sätter vårt hopp och tro till den nya chefen.

The Atletic

 

Mackens Fråga: Har du en spelkonsol?
Share This