Det är bara runt två veckor kvar till inledningen av 2018 års WWDC och det finns en tydlig skillnad mot tidigare år – en brist på påtagliga och hyggligt pålitliga rykte om vad som komma skall.

Kom nu ihåg att detta är en utvecklarkonferens med fokus på mjukvara. Det kan vara på sin plats att påtala det med tanke på att de flesta riktigt heta ryktena faktiskt handlar om hårdvara. Nu har förvisso Apple visat upp en hel del hårdvara vid sin keynote som inleder WWDC.

iPhone SE 2

En tur i rykteskarusellen säger att mycket handlar om en ny, uppdaterad modell av Apples budgettelefon, iPhone SE 2. Den är utan tvekan långt fram i kön för uppdateringar och stämmer uppgifterna om att den kommer att ha i stort detta samma prestanda som iPhone 7S/iPhone 8 så är det en prestandamässigt riktigt vass telefon till ett mycket bra pris. Dessutom med samma design som iPhone 5 – kanske, ska tilläggas för Apple kan ha bestämt sig för att ändra designen något.

iOS 12

Vi lär får en förhandstitt på iOS 12. Det hör liksom till traditionen. Det har ryktats om en ny, omdesignad hemskärm med en del nya funktioner men Apple har också flaggat för att fokus just nu ligger på stabilitet, säkerhet och prestanda. Nya funktioner kan ha skjutits på framtiden just av det skälet.

Det betyder att även Apples planera på en premiumversion av Apple News, en betalversion, också kan skjutas på framtiden. Förutsatt att de uppgifterna är sanna vill säga.

AR

Apple har satsat mycket på Augmented Reality, AR, och Tim Cook och flera andra i ledningen för Apple har uttalat sig entusiastiskt inför teknikens möjligheter. Räkna med en hel del om AR under WWDC med andra ord.

macOS

Apple lär också visa en del som kommer i nya macOS 11.14 men även så står uppdateringar och buggfixar mot nya funktioner. Kanske kan vi dock räkna med en del nyheter vad gäller iWork, ännu mer utvecklade samarbetsfunktioner kanske. Hur som helst, det är tradition att vi ska få se lite mer av Apples planer och det lär gälla även macOS.

Apple TV

Apple har också satsat mycket på TV. I skrivande stund handlar det om dussintalet tv-program, filmer och tv-serier. Vi lär få se mer av Apples tv-satsning under WWDC – både vad  gäller nya funktioner i tvOS och vad gäller tv-innehåll.

watchOS 5 kommer säkert också att visas och där finns det åtminstone ett påtagligt rykte – nya urtavlor. det Apple kallar faces och hör ska utvecklare får tillgång till funktionen vilket söker kan föda appar för att göra dina egna urtavlor.

Mac Pro, den nya designen kan dyka upp och möjligen, men bara möjligen en ny, uppdaterad Mac mini. Det har spekulerats om en ny MacBook Air men återigen – kom ihop att WWDC i första hand handlar om mjukvara.

Butikerna

Nyligen publicerades ett öppet brev, ställt till Apple, med krav på nya, mjukare regler för App Store och Mac App Store. Utvecklarna vill kunna ta betalt för uppdateringar, kunna lägga upp testversioner och kunna ta betalt på fler sätt. Parallellt med det så tar alltfler utvecklare betalt i form av prenumerationer vilket tenderar till att öka kostnaderna för konsumenterna. Möjligen så kan vi få se nya regler och nya sätt att ta betalt i App Store och mac App Store och att det kommer att presenteras under WWDC men se det mer som en förhoppning från min sida än rykten.

Få rykten

Det var länge sedan jag skrev en så här tunn, substanslös krönika inför WWDC vad gäller konkreta rykten. Det kan tyda på en av två saker:

. antingen så har Apple rätt lite på gång, vilket inte är sannolikt
. eller så har Apple täppt till tidigare års läckor, vilket är mer sannolikt

Tisdag den 4 juni öppnas årets WWDC med att Apple drar igång sin keynote – efter den så vet vi.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This