Google har stämts av en grupp som säger sig företräda 4.4 miljoner iPhone-användare. Sökjätten anklagas för att ha olovligen och olagligen ha samlat in information från iPhone-användare genom att ta sug runt den spärr och det önskemål som användarna klart in i den mobila versionen av Safari.

Den juridiska striden handlar om möjligheten att kunna ställa in i Safari att du inte vill att det ska samlas in information om dig medan du använder Safari. En inställning och en spärr som Google valde att ta sug runt, inte respektera och ändå samla in information om användare.

Stämning

Saken går tillbaka till 2012 då Googles datainsamlande avslöjades och det slutade med att sökjätten gjorde upp, 2015, och betalade 39.5 miljoner dollar i skadestånd. Det var i USA och nu har en ny stämning lämnats in i Storbritannien av “Google You Owe Us” som samlat in underlag för stämningen och som 4.4 miljoner användare ska ha anslutit sig till.

Fortune

Gruppen kräver 750 dollar per person i ersättning vilket kan sluta med ett skadestånd på 4.29 miljarder dollar.

Techspot

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This