Michael Cohen hade agerat som Donald Trumps advokat under flera år. Han var “fixaren” enligt Rudy Guiliani, Trumps nya advokat. När Trumps intog Vita Huset hamnade Cohen utanför men han fortsatte att ta hand om Trumps affärer och då handlar det inte om affärsöverenskommelser i traditionell mening.

Michael Cohen var Trumps “Go-To-Guy”, fixaren som betalade kvinnor, före detta kompanjoner, kunder som ansågs sig lurade och som såg till att obehagliga saker försvann. När Donald Trump kunde flytta in i Vita Huset så förväntade sug Michel Chen att det skulle finnas en plats för honom där också men han misstog sig. Fixaren hamnade ute i kylan.

Access

New York Times och Slate har båda kartlagt det Michael Cohen sysslat med efter det att Trumps intog Vita Huset och intresset riktas mot det lilla enmansbolag som Cohen startat och som tagit emot miljontals dollar från ryska oligarker, från AT&T, läkemedelsbolag och andra som hoppats att de den vägen skulle kunna få tillgång till den nya presidenten.

Cohen har sålt in sig som Trumps advokat i ett Washington där alla gamla kontakter snabbt kan ha visats sig tämligen värdelösa efter presidentbytet. Trump är ju ingen politiker, nykomling i Washingtons politiska kretsar och stadens lobbyister insåg snabbt att den här nye killen hade de dålig eller ingen koll på. Det är en del av förklaringen till varför AT&T betalde Cohens bolag 600 000 dollar och det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis betalade Cohen 1.2 miljoner dollar.

Miljoner

Samma bolag användes för att betala Stormy Daniels och enligt den kartläggning som tidningarna har gjort så har det betalats in 4.4 miljoner dollar från oktober 2016 till i år till Michael Cohens bolag, bland dem betalningar från åtminstone en rysk oligark som står Putin nära –  Viktor Vekselberg.

En fixare, ute i kylan, om vi ska tro tidningarna, säljer konsulttjänster åt olika bolag för drygt 38 miljoner svenska kronor, en av dem är en rysk oligark som står nära den ryska presidenten.

Det är väl det här som amerikanarna brukar kalla för en “Smoking Gun” eller mycket när en sådan i vart fall.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This