New York islanders tycks äntligen göra förändringar i ledarskiktet och Garth Snow kommer av allt att döma att sparkas snett upp till vänster och hamna längre från laget än tidigare. Något som fans och hockeyexperter krävt länge. In kommer (uppges det) Lou Lamiriello tidigare Toronto. Frågan är då om Lou Lamiriello är rätt man för Islanders?

Omvänt så skulle frågan kunna formuleras om Lou Lamiriello kan bli lika fel som Garth Snow?

Snow

Under Garth Snows ledning så har New York Islanders missat slutspel två år i rad. Snow har tecknat dyra, långa kontrakt vilket lett till att trots missat slutspel så har Islanders en tung ryggsäck i form av ett högt löneläge. Manöverutrymmet är därmed begränsat. Islanders har släppt in mest mål, tillåtits mest skott mot två målvakter som ligger i de nedre regionerna statistiskt.

Kort sagt – ett dyrt lag som inte levererat.

Enligt amerikanska tidningsuppgifter så kommer det att nu bli Lou Lamiriello som avgör Snows öde, liksom tränaren Dough Weights framtid. Stämmer uppgifterna, och Lou Lamiriello kliver in som högste chef för Islanders så räkna med att saker kommer att hända. Lou Lamiriello är den typ av chef som gör saker och som inte är rädd för att byta spelare, byta draftsval och som agerar om det ges tillfälle att göra det. Historiskt så finns det gott om exempel – Lou Lamiriello bytte bort spelare, värvade spelare i raskt takt under sin tid i New Jersey Devils. Han skickade iväg Jason Smith, Steve Sullivan, Sheldon Souray, Brendan Morrison, Denis Pederson, Cale Hulse och Brian Rolston. Han värvade också Alexander Mogilny, Vladimir Malakhov, Claude Lemieux, Doug Gilmour, Dave Andreychuk och Phil Housle i en serie komplicerade bytesaffärer med bland annat flera draftsval.

Gör saker

Rätt eller fel kan säkert diskuteras men oavsett vilket så är  Lou Lamiriello en chef som gör saker, som beslutar saker och som inte är rädd för att sy ihop stora och komplicerade spelaraffärer om han hittar spelare som han verkligen vill ha. Nu ska vi inte dra iväg och tro att affären är klar och att  Lou Lamiriello verkligen kommer att ta över Islanders men Toronto har gett tillstånd till att parterna samtalar med varandra och så sent som förra veckan uppges det att  Lou Lamiriello och ledningen för Islanders har haft ett möte.

Frågan är då om en 75-åring är rätt man för Islanders?

Lou Lamiriello är nu inte vilken 75-åring som helst. Han har, historiskt, tonvis med erfarenhet, både av att leda och förvalta lag och av att bygga upp lag på nytt. Han har varit rådgivare i Toronto, fram till nu, och han har hela tiden varit aktiv i NHL. Det är ingen fördetting som plockas in och ingen person med ett haltande CV.

Sedan var det ju det här med Garth Snow – kan det verkligen bli värre?

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This