Det fanns en tid då operatörer och andra flockades runt Apple och snabbt hakade på praktiskt taget allting som Apple hittade på – numera inte fullt lika mycket.

Apple Pay stöds fortfarande inte av någon av de stora bankerna och det finns inga besked om det finns några planer eller om du kommer att kunna koppla Apple Pay till ditt bankkonto. Jag har frågat runt bland de stora svenska bankerna och fått samma svar:

“Vi håller koll på marknaden och letar hela tiden efter de bästa tjänsterna för våra kunder men vi vill inte kommentera våra framtidsplaner närmare än så.”

Ett artigt svar men innehållslöst och det svarar inte på frågan om eller när Apple Pay kommer att kunna kopplas mot någon annan bank än Nordea och ST1. Det senare är som bekant ingen bank utan ett bensinbolag. Någonstans har processen hakat upp sig och gissningsvis så handlar det om avgifter och en ovilja från de svenska bankerna att lämna ifrån sig pengar till Apple i kombination med att kundernas information skyddas stenhårt om de väljer att använda Apple Pay.

Apple Watch

Apple Watch har funnits med stöd för LTE sedan länge men först nu lanseras Apple Watch 3 LTE i Sverige och då bara av en operatör, 3. Det är alltså modell av Apple Swatch 3 som kan kopplas upp sig själv, utan att behöva kopplas mot din iPhone. Telia, Tele2 och övriga vill inte ge några besked om de har planer på att ta rygg på 3. Detta trots att Telia har testat eSIM i bland annat Estland och trots att eSIM erbjuds stora företagskunder.

Det vore fel att hävda att detta är tecken i tiden eller bevis på någon slags trend men Apple har inte haft lika lätt att få med bankerna på Apple Pay här i Sverige och inte heller när det gäller Apple Watch 3. Sannolikt så handlar det om att fp med sig 1-2 av de stora aktörerna. Det har historiskt visat sig fungera för Apple när det handlar om att slå sig in på en ny marknad eller lansera en ny tjänst.

Mackens Fråga: Vilka Apple-prylar har du?
Share This