Appen TeenSafe har läckt tusentals lösenord och Apple ID i klartext, avslöjar ZDNet. Lösenorden har lagrats helt oskyddade på en öppen server ute på nätet.

TeenSafe är en app för föräldrar som kan användas för att hålla koll på tonåringens telefonanvändande. Appen kan kontrollera meddelanden, e-post, installerade appar och hur telefonen används. Efter ZDNets larm så stängdes den aktuella servern ned och togs ned från nätet.

“We have taken action to close one of our servers to the public and begun alerting customers that could potentially be impacted,” said a TeenSafe spokesperson told ZDNet on Sunday.

ZDNet

Lösenord

Tydligen så ombeds användare av Teensafe att lämna ifrån sig inloggningar till ett stort antal webbplatser och funktioner, däribland Apple ID. De uppgifterna används sedan för att samla in information som sedan skickas till föräldrarna så att de kan kontrollera vad ungdomarna har haft för sig på nätet och vad telefonen har använts till. Det finns också uppgifter om att Teensafe använder uppgifterna för att samla in information från säkerhetskopior lagrade i iCloud. Det är därför du får ange ditt Apple ID när appen installeras.

Konklusionen av detta är att Teensafe är en app som samlar in alla dina inloggningar, som övervakar allt det du gör och som samlar in information om hur du använder din iPhone. Med all respekt för att oroliga föräldrar vill hålla koll på sina ungdomar så är detta ett exempel på en app och en tjänst som under inga omständigheter ska installeras och ännu mindre användas. Det faktum att bland annat Apple ID uppgifter lagrats på en praktiskt taget helt oskyddat server i klartext visar på riskerna med att lämna ifrån sig kontouppgifter.

Mackens Fråga: Vilka Apple-prylar har du?
Share This