Appar som stoppats i Googles butik för appar för Android, Google Play, behöver inte göra mycket för att kunna laddas upp till nätbutiken igen. Allt som krävs är att appen byter namn.

Det är Symantec som nu slår larm att minst sju appar som stoppats av Google, efter anmälan från Symantec, nu dykt upp i Googles butik för Android-appar igen. Allt utvecklarna har gjort är att byta namn på apparna sedan har det varit fullt möjligt att ladda upp dem till butiken igen.

Ingen scanning

Detta visar att Googles utfästelser om att appar scannas och kontrolleras helt enkelt inte kan stämma, inte när det gäller de här sju apparna i alla fall. Hade koden kontrollerats, hade funktioner granskats – även om det görs automatiskt så borde de här sju apparna inte slinka igenom så enkelt igen. Då borde koden och funktionerna ha avslöjat dem – precis det som sker i App Store. Där kontrolleras koden och funktionerna och hittas otillåtna funktioner så lagras kodbitar som alla appar jämförs mot. Det gäller otillåtna utvecklingsverktyg (framework) och det gäller otillåtna tillägg.

Uppenbarligen så görs inte det i Google Play därför att enligt Symantec så är det namnen på apparna som ändrats – i princip ingenting annat när det gäller de här sju apparna.

Bleeping Computer

Mackens Fråga: Vilka Apple-prylar har du?
Share This