I den eviga tvisten mellan Android och iOS så finns det två ämnen som Fandroiderna nogsamt undviker, säkerhet och integritet.

Jag förstår varför. När det gäller säkerhet så är det lätt att tappa räkningen på säkerhetsincidenter där appar laddats ned från Google Play som sedan visar sig vara trojaner eller andra typer av malware. Till det kan läggas att 98-99 procent av alla skadliga appar skrivs med sikte på Android.

Ljuger

Sedan kan vi kasta in det senaste larmet som avslöjar hur tillverkare på Android-sidan helt enkelt ljuger för användarna. De fuskar och byter datum på när en enhet senast uppdaterades och meddelar att alla buggfixar lagts in.

Macken: Så ljuger tillverkare av Android-telefone för sina användare

Google Play

Förklaringen till varför det ser ut så här på den andra sidan är enkel – därför att Google underlåter att ta tag i det grundläggande problemet – att överlåta åt utvecklare och tillverkare att hantera appar och säkerhet.

Du kan ladda upp en app till Google Play – fylla i vad den gör och vilka funktioner den har och sedan är appen publicerad, lanserad och publik – närmast direkt. Först i efterhand, när skadan kan vara skedd så agerar Google.

Barn

Nu kommer en ny rapport, en i lång rad av liknande undersökningar, tester och genomgångar. Den här gången är det appar för barn som bryter mot Googles regler och möjligen även mot flera länders lagar för hur och vilken information som får samlas in.

Macken: Android-appar kartlägger barn

Det här kommer inte Fandroiderna heller att reagera över, inte på annat sätt än att göra så som de brukar – vältra över ansvaret på kunder och användare. De får skylla sig själva för det är deras ansvar att kolla upp vad en app gör.

Låt mig för tydlighetens skull säga att Fandroiderna utgör en liten men högljudd minoritet.

Dessvärre så kommer Google inte agera kraftfullt, inte ta tag i problemet på allvar förrän en riktigt stor skara Android-användare regerar och säger ifrån. Det är en parallell till microsoft säkerhetsproblem för nu ganska många år sedan. Microsoft tonade med, sopade under mattan tills de stora kunderna sa ifrån och vanliga användare protesterade högljutt. Först då insåg Microsoft att de hade ett synnerligen allvarlig och påtagligt problem på halsen.

Google är inte där ännu – huvudsakligen därför att deras egna användare accepterar, trojaner, malware och appar som kartlägger dem – i den officiella butiken för Android-appar.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This