Pokémon GO är, sett till resurser, inkomster och antalet spelare en ovanligt buggig app – och har även varit det praktiskt taget hela tiden. Den senaste versionen är inget undantag, tyvärr.

Till Niantics försvar ska sägas att Pokémon GO är en komplex app och tjänst i det att flera saker ska samverka för att det ska fungera att spela – oavsett det så har appen dragits med buggar praktiskt taget hela tiden sedan lanseringen.

Kommunikation

Appen och spelaren står hela tiden i kontakt med Niantics servrar vilket är en felkälla och det ska understrykas – detta är en komplex, svår och omfattande uppgift eftersom antalet spelare är så stort. Pokémon GO använder även en färdig “spelmotor”, Unity, vilket betyder att en rad funktioner finns i spelmotorn, liksom en del buggar. Nyligen uppdaterades Unity, en större uppdatering, vilken kan ha resulterat i en del buggar som inte ska skyllas på Niantic.

Fryser

Ett av de vanligaste problem just nu är att hela appen fryser och hänger sig. Ibland under några sekunder, ibland under tiotalet sekunder och ibland tvingas du starta om hela appen och logga in på nytt för att det ska fungera.
Det handlar då inte alltid om en hängning där allt stannar utan det ser ut som att appen ser ut att scanna, kommunicera och göra saker utan att något egentligen händer. Du kan i alla fall inte spela.
Ett annat problem är att du inte kan ansluta med Pokémon GO Plus sedan en session gått ut. Du tvingas att starta om appen för att kunna få igång spelarmbandet igen.
En tredje bugg resulterat i att du kan starta appen, logga in men inga gym eller pokéstops dyker upp i spelet.
Även AR+ dras med buggar och det handlar om allt ifrån att hela funktionen kraschar till att du kan fortsätta att kasta bollar trots att den Pokémon du jagar redan har fångats. Spelare rapporterar om att de kastat alla bollar, trott att de misslyckats att fånga en Pokémon för att sedan hitta den i listan över senast fångade figurer.

Felkoder

En av de vanligaste och mest irriterande buggarna “Network Error”?
Det är felkod Error Code 2
Det är alltså samma fel med nytt namn och det finns ingen fungerande lösning.
Error Code 3
Ett allmänt fel som kan rättas till genom att starta om appen
Error Code 10
Det är problem med din internetuppkoppling
Error Code 11
GPS:en i din telefon fungerar inte. Kolla att du har positionering påslaget i din telefon/surfplatta. I annat fall så starta om appen.
Error Code 12
GPS-data saknas vilket kan beror på att du försöker spela i ett område där GPS:en blockeras eller där det inte är tillåtet att använda den – exempelvis i Kina. En felkod som vi i Europa inte borde se så ofta med andra ord.
Error Code 25
Du försöker fånga en redan fångad Pokémon (med Go Plus) eller som redan har försvunnit. Starta om appen så brukar det rätta till sig.
Error Code 26 
Kontaktproblem med Niantics servrar, ofta orsakat av att servrarna inte riktigt hänger med. Inträffar ibland då du klickar på en Pokémon och informationen inte skickas som den ska.
Error Code 29
kan inträffa då du lämnar en raid, ett gymattack och spelet inte detekterar och rapporterar det korrekt.
Error Code 31
kan inträffa då du ska lyfta in en av dina Pokémons i ett gym och din app inte har hunnits att uppdateras.
Error Code 32
Kan inträffa om du “driftar” iväg och samtidigt försöker spinna ett gym
Error Code 33
Det här felet leder till att du kastas ut precis då GO visas på skärmen, alltså precis då du ska starta en fight. Det orsakats av ett problem med att synka tiden i din telefon/appen och spelservrarna. Slå på automatiskt inställning av tid i din telefon så kan det rätta till sig.

Utvecklingsmodellen

Det som har ifrågasatts är Niantics utvecklingsmodell. Det är inte ovanligt att en släppt uppdatering dras tillbaka. Nu senast drogs två uppdateringar tillbaka, i rad. Kritiken går ut på att Niantic har för små testgrupper vilket betyder att testerna av nya funktioner, ändrad kod och buggfixar blir otillräckliga. Det är för få enheter, för få olika telefoner och miljöerna som används i testerna är för snarlika.
Därför dyker det upp en rad “nya” buggar när en uppdatering släpps. Det är enheter som appen inte har testats ordentligt på, nya miljöer där testerna är otillräckliga därför att antalet alpha- och betatestare är för få.
Så vad kan du göra då – som spelare?
Vid sidan av att hålla ditt operativsystem, Android/iOS, uppdaterat och se till att använda den senaste versionen av appen så är det inte så mycket du kan göra. En omstart av appen brukar lösa problemen, för stunden och det kan ju vara en viss tröst i bedrövelsen.
Ut och jaga nu!

Mackens Fråga: Hur snabbt brukar du uppdatera dina Apple-prylar?
Share This