iPhone X får rekordhögt betyg i en undersökning där användare fått svara på frågor om sin iPhone. Siffran för hur nöjda användarna är landar på 97 procent.

Undersökningen ör gjord av Creative Strategies och användarna har fått svara på en rad frågor som går ända ned på funktionsnivå.

When it came to overall customer satisfaction, iPhone X owners in our study gave the product an overall 97% customer satisfaction. While that number is impressive, what really stands out when you do customer satisfaction studies is the percentage who say they are very satisfied with the product. Considering you add up the total number of very satisfied, and satisfied, to get your total customer satisfaction number a product can have a high number of satisfied responses and lower number of very satisfied responses and still achieve a high number. The higher the very satisfied responses, the better a product truly is. In our study, 85% of iPhone X owners said they were very satisfied with the product.

Creative Strategies

Funktioner

I undersökningen fick användarna också frågor om olika funktioner, utseende med mera och genomgående så får iPhone X mycket höga betyg utom på en punkt.

Utseende och design, kameran, skärmen, batteritid och alla andra funktioner ligger på 85 procent och uppåt. Två undantag finns – selfies och så Siri. Den senare, Apples digitala assistent ramlar ned mot 20 procent.

Siri är fortfarande sorgebarnet och kom då ihåg att detta är amerikanska användare som hela tiden ligger lite före resten av världen. Siri på engelska är lite bättre och lite mera användbar än Siri är på många andra språk, ändå får Siri ett bottenbetyg.

 

Mackens Fråga: Hur snabbt brukar du uppdatera dina Apple-prylar?
Share This