Facebook ber nu om ursäkt, igen, och medger att det inte handlade om drygt 50 miljoner konton som stals av Cambridge Analytica utan det handlade om närmare 87 miljoner konton.

Skandalen sväller samtidigt som pressen ökar mot Facebook. I en telekonferens med flera medier så medger Mark Zuckerberg att Facebook och han har brustit i kontroll och översyn av publiceringen av falska nyheter och att Facebook även har brustit i kontrollen av de kunder som använder Facebooks olika verktyg för att analysera användarnas information – det som Facebook säljer.

“We didn’t take a broad enough view on what our responsibility was and that was a huge mistake. That was my mistake.”

Kallad

Mark Zuckerberg är kallad till den amerikanska kongressen där han om en vecka kommer att få svara på politikernas frågor samtidigt som EU och flera andra myndigheter granskar vad Facebook samlar in om användare, hur information används och inte minst – vad Facebook gör för att skydda informationen.
Vid telekonferensen så meddelade Mark Zuckerberg också att Facebook kommer att införa samma regler i hela världen som kommer att gälla i Europa där nya EU regler tvingar Facebook och andra att skydda användarnas information.
Tidigare så har Facebook meddelat att de inte haft för avsikt att inför samma regler globalt som i Europa men hårt pressade så har Facebook uppenbarligen tänkt om på den punkten.

Allvarlig kris

Cambridge Analytica-skandalen är Facebooks allvarligaste kris hittills. Tidigare så har Facebook lyckats med taktiken att snabbt gå ut och be om ursäkt, lova bot och bättring till nästa gång som den sociala mediajätten ertappats med att brista i kontrollen av det som publiceras.
Den här gången fungerar inte den reaktiva strategin. EU-myndigheterna har vaknat, liksom den amerikanska kongressens olika utskott och nu hörs allt oftare krav på regleringar av Facebook och de andra stora teknikjättarna.
The Guardian

Mackens Fråga: Hur snabbt brukar du uppdatera dina Apple-prylar?
Share This