Facebook går på mina efter mina

Facebook går på mina efter mina

Cambridge Analytica-skandalen, medgivandet att alla privata meddelanden scannas och nu nya uppgifter som avslöjar att Facebook-chefernas meddelanden raderas med ett speciellt verktyg.

Facebook ser nu inte ut att ha tappat kontrollen över hur deras egna kunder analysföretag använder användarnas insamlade data – Facebook har även tappat kontrollen över alla avslöjanden.

Scannas

Först hamstrades 87 miljoner konton av Cambridge Analytica och i spåren av den skandalen så har fler analysföretag stängts av från Facebook. Sedan kom nästa smäll när Facebook tvingades att erkänna att alla meddelanden via Messenger scannas och slår Facebooks algoritm larm så kallas moderatorer in som granskar kommunikationen.

Raderas

Nu kommer bästa avslöjande – Facebook har speciell mjukvara och den kan användas för att radera Facebook-chefernas kommunikation, alla meddelanden. Verktyget kan även användas för att radera eventuella svar som du har fått – alltså direkt ur din inbox.
Nu är det ju en sak att det finns mjukvara, verktyg, för att göra vissa saker och en helt annan om verktyget faktiskt har använts.

You can’t remove Facebook messages from the inboxes of people you sent them to, but Facebook did that for Mark Zuckerberg and other executives. Three sources confirm to TechCrunch that old Facebook messages they received from Zuckerberg have disappeared from their Facebook inboxes, while their own replies to him conspicuously remain. An email receipt of a Facebook message from 2010 reviewed by TechCrunch proves Zuckerberg sent people messages that no longer appear in their Facebook chat logs or in the files available from Facebook’s Download Your Information tool.

Techchrunch

Erkänner

Facebook erkänner att verktyget finns, att det används och hänvisar till företagets säkerhet som skäl till att verktyget används för att radera chefernas kommunikation.
Sedan gör Facebook det företaget alltid gör när de ertappats och avslöjats – agerar reaktivt och meddelar att ingen av Facebooks chefer ska få använda funktionen igen – inte förrän en liknande funktion lanserats för alla användare.
“Jo, funktionen finns, den har använts men nu får ingen använda den längre, inte förrän vår nya funktion kan användas av alla.”

Skelett

Facebook går på mina efter mina och frågan är inte längre om Facebook agerat omoraliskt och oetiskt utan hur många skelett som finns gömda i mediajättens garderober.
 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This