Sitter du och stänger ned alla dina aktiva appar i tron att din iPhone skall bli snabbare? Sluta med det i så fall. Det är en myt och det enda du gör av med är batteritid.

Det finns en funktion att snabbt byta mellan olika appar. iOS lägger till en genväg till en app som du nyligen har använt och myten säger att du frigör viktigt minne om du stänger ned alla genvägarna.

Myt

Det är en myt. iOS gör inte av med en massa minne för att hantera genvägarna och en app som stängs ned drar inga resurser såvida den inte är tänkt och designad för att vara aktiv – exempelvis en GPS-app eller liknande.

En nedstängd app drar inga resurser utan ligger vilande, tills du startar den igen. Det du ser är att likna vid en länk, en genväg.

Stänger du ned alla nyligen startade appar så frigör du alltså inga stora mängder minne och din iPhone kommer inte att bli snabbare. Tvärtom så lär du göra av med batteritid medan du sitter och stänger ned alla apparna och klickar på den röda ikonen.

Protester

Jag har skrivit flera sådana här, liknande artiklar om myten om genvägarna till appar i iOS och varje gång så brukar en eller flera kliva fram och hävda att jag har fel och att det visst lönar sig att stänga ned genvägar till appar i iOS. De hävdar att det visst frigör minne och att prestandan påverkas positivt.

Okej, häng med i följande resonemang då. Vi leker med tanken att du har rätt. Listan på nyligen nedslängda appar ligger aktiv och drar onödigt mycket minne.

Kontrollera du vilka appar som finns med i listan och starta om din iPhone.

Ta nu en titt i listan så lär du upptäcka att listan ligger kvar och det borde de inte göra om det nu var så att de låg och drog en massa minne. Vid omstart så töms minnet, eller hur?

Hantera

Låt iOS hantera dina appar. Operativsystemet kommer att stänga ned appar som ska stängas ned och de appar som fortfarande ska vara aktiva kommer att fungera som det är tänkt. Låt också iOS hantera listan på nyligen använda appar och sluta med att sitta och stänga ned dem.

Du frigör inget minne – det är en myt.

Mackens Fråga: Hur snabbt brukar du uppdatera dina Apple-prylar?
Share This