Apple stämde nyligen en norsk reparatör av iPhone och förlorade. Det här är en strid som Apple inte kan vinna därför att jag måste få bestämma var jag ska laga mina prylar.

Macken: Apple stämde fristående reparatör och förlorade

Där har du bakgrunden och en del av ett problem som är betydligt mera komplext än att det bara handlar om var du ska kunna få dina Apple-prylar lagade. Det handlar om kontrollerade och fungerande reservdelar och det handlar om att du som kund ska kunna förvänta dig hög kvalitet, även på en reparation.

Ena sidan

På ena sidan finns Apple med ett system av auktoriserade verkstäder som bara får använda reservdelar från Apple och som inte heller får utföra vilka reparationer som helst.

Det handlar inte bara om pengar utan om att hålla kontroll på reprationer så att Apples kunder får förstklassig service.

Andra sidan

På andra sidan finns fristående reparatörer som tvingas ge sig ut på en grå marknad för att hitta reservdelar. Det kan handla om allt från rena förfalskningar till delar från återvunna produkter. I det senare fallet så kan Apples logotype finnas kvar på delarna och det innebär att beroende på hur reparatören marknadsför sig så kan Apples rättigheter lagligen vara kränkta.

Kasta sedan in garantiåtaganden så kompliceras saken ytterligare.

Kunden

I slutändan så måste du och jag som kunder bli mer och bättre pålästa. Har vi fortfarande garanti på en pryl så måste vi förstå att Apple vill se till att din produkt lagas på bästa sätt. I det läget väljer Apple, i alla fall om du vill behålla din garanti.

Väljer jag ändå en annan leverantör så får jag stå mitt kast och det kan leda till att Apples varumärke får sig en törn av besvikna kunder som ändå inte riktigt förstått vidden av att lämna över sin iPhone till en icke-auktoriserad reparatör som har sin verkstad inne på en stormarknad. Inget ont om stormarknader men det är inte där auktoriserade Apple-verkstäder brukar ha sin disk.

Kopior

Väljer du en sedan verkstad så vet du inte vad din pryl lagats med. Förfalskade, billiga kinesiska kopior med tveksam funktionalitet eller återvunna delar. Du vet inte heller hur reparationen utförts. Fackmannamässigt eller kommer ljudet att sluta att fungera, skärmen sluta att svara som den ska eller händer något annat som en direkt följd av den som köpt det billigaste utrymmet i stormarknaden, under rulltrappan, inte kan sina saker?

Apple försöker skydda oss från sådana reparatörer genom ett system med godkända verkstäder, godkända reparatörer och kontrollerade reservdelar.

Den striden kommer Apple att förlora därför att det är kunden som bestämmer.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This