Apple drar årligen in lejonparten av alla intäkter i mobilbranschen. De senaste åren har det handlat om 80-90 procent och det funderas en hel del varför bland konkurrenterna. Förklaringen är mycket enkel – Apple gör förbannat bra telefoner.

Jag vet hur det brukar låta bland Fandroiderna – allt är bara yta, reklam och smart marknadsföring. iPhone är i själva verket ingen särskilt bra telefon. Värstingarna bland Androidtelefonerna har överlägsen hårdvara. Ändå springer Apples telefoner cirklar runt konkurrenterna i test efter test.

Slagen

Vi som använder iPhone utmålas som dumma, lättledda får. Ibland i Samsungs reklam. Ett Samsung som aldrig riktigt har lyckats att utmana Apple och som får se sig slagen till och med när Apple använder deras hårdvara. Apple använder Samsungs OLED-skärmar i iPhone X och lyckas bättre med kalibreringen än Samsung själva.

Kastar vi nu argumenten och pajkastningen över bord för ett tag och studerar siffrorna så säljer Apple mest och bäst i kombination med de högsta marginalerna. Här finns ytterligare en sak som Fandroiderna aldrig kommer att förstå – det spelar ingen roll om du har över 85 procent av marknaden om den som har resten, tar in 86 procent av intäkterna.

Företag drivs för att tjäna pengar och marknadsandelar spelar liten eller ingen roll så länge som du tjänar tillräckligt. I Apples fall – mest.

Apple gör förbannat bra telefoner – svårare än så är det inte.

Mackens Fråga: Hur snabbt brukar du uppdatera dina Apple-prylar?
Share This