Youtube har fått hård kritik den senaste tiden över att politiska extremister använder videotjänsten för att sprida sin propaganda. Youtube har över fått hård kritik över konspirationsvideor som får ligga kvar trots mycket tveksamt innehåll.

Nu svarar Youtube på kritiken och meddelar att videor med tveksamt innehåll kommer att förses med länkar och information från uppslagsverket Wikipedia. I ett slags försök att informera användaren och tittaren så ska faktalänkar läggas till i de videor som uppfyller kriserna för en algoritm som Youtube kommer att ta fram.

Berättade inte

När Youtube lämnade beskedet i samband med mässan SXSW så hade Youtube inte informerat eller haft några kontakter med Wikipedia om planerna.

Varför?

En retorisk fråga i sammanhanget är att om Youtube anser att en del videor är så tveksamma, med ett så kontroversiellt innehåll att de måste förses med faktalänkar till Wikipedia – varför publiceras de överhuvudtaget?

Mackens Fråga: Hur snabbt brukar du uppdatera dina Apple-prylar?
Share This