Varför autospelas allt på nätet?

Varför autospelas allt på nätet?

Varför spelar Youtube automatiskt upp en ny video? Varför spelar Netflix upp nästa avsnitt, automatiskt? Varför kan du scrolla genom ditt flöde så enkelt på Instagram? Svaret på alla dessa frågor är jakten på din uppmärksamhet och enträgna försök att få dig att göra något annat.

Det mesta mäts i tid ute på nätet. Hur lång tid tillbringar du på Facebook, Twitter, Instagram och hur kan vi få dig att stanna kvar?
Det är därför Facebook vill skicka ett meddelande till dig för att berätta att en god vän taggat ett foto på dig. Facebook vet att sannolikheten för att du då ska klickar på meddelandet för att titta på bilden är mycket stor. Du måste ju ta reda på vad det är för bild, om den är bra och i vilket sammanhang den har tagits.

Notiser

Notiser är designade för att störa oss och för att få oss att göra något annat – uppsöka den aktuella webbplatsen och när du väl är där så görs massor för att hålla dig kvar. Forskning visar att ju oftare vi störs desto mer ökar chansen att vi lär oss och att vi till slut bryter det vi gör själva för att klicka på Facebook, Twitter, Instagram och så vidare. Vi lär oss att störa oss själva.
Det gör att vår tillvaro hackas sönder i små bitar där vi hela tiden blir störda och där vi hela tiden lockas att göra något annat.

Belöningar

 
För att få oss att stanna kvar och använda tjänster så skapas belöningar. Snapchat har skapat det som kallas Snapstreak vilken visar antalet dagar i rad som du kommunicerar med någon. Det är en belöning som du inte vill förlora och det vet Snapchat. Har du exempelvis en 100 dagars Snapstreak med någon så ser du till att skicka åtminstone ett meddelande per dag för att bygga på raden av dagar. Det här vet Snapchat.
Instagram gjorde nyligen om sina algoritmer gör att hålla dig kvar och det gjordes efter det att Facebook gjort detsamma. Nära och kära engerar mer och därför kastas nyheter ut ur ditt flöde.
Facebook och Instagram gör inte om sina flöden därför att de plötsligt kommer på att du borde ägna dig åt dina närmaste. De gör inte om sina flöden av omtanke om dug och din tillvaro. De gör om sina algoritmer efter att ha konstaterat att nyheter i flödet helt enkelt inte håller kvar dig lika bra.

Nyheter

När vi ändå är inne på nyheter och det vi länkar till och återpublicerar så kan konstateras att Facebook egentligen inte har något intresse av att visa dig balanserade, nyanserade nyheter. Ilska fungerar nämligen bättre eftersom ilska och upprördhet är effektivare för att stjäla din uppmärksamhet och hålla dig kvar på den sociala tjänsten.

Därför autospelas videor ute på nätet – för att hålla dig kvar och locka dig att öra något annat.

Missa inte Mackens fråga!
Share This