– Ska du radera ditt Facebook-konto?
– Jag har övervägt det men det är inte aktuellt.
– Varför inte?

– Jag har inte lämnat ut särskilt mycket information om mig själv men jag är inte naiv och tror inte att det inte betyder att Facebook vet massor om mig. Facebook har garanterat samlat in massor av information om mig och jag ska försöka ta reda på vilken information det är framöver. Det finns verktyg för det men jag inser också att Facebook inte kommer att berätta allt för mig. Trots den senaste skandalen så kommer jag nog att vara kvar på tjänsten ett tag till.
– Du är inte oroad av det som inträffat?
– Egentligen inte. Skandalen bekräftar snarare det jag misstänkt, att Facebook inte har koll på alla de som använder all den information som de samlar in om oss och att Facebook inte tar sitt ansvar och skyddar sin användare.
– Det oroas du inte av alltså?
– Jo, det är klart att det är oroande att en så stort, multinationellt företag inte brytt sig om att skydda sin användare för det är i grunden vad det handlar om. Facebook bryr sig inte förrän de avslöjas och hamnar i skottgluggen. Då handlar det mer om att Facebook oroas av mediabilden än något annat.
– Så vad bör göras då?
– Det är dags att se över lagstiftningen. Vi kan inte ha multinationella, stora amerikanska företag som inte går att ställas till svars, som är allt annat än transparenta, som inte svarar på frågor och som bara serverar oss sina ursäkter när de ertappas. Jag kan inte svara på i detalj hur lagstiftningen ska se ut och det är svåra, mycket svåra avväganden som ska göras mellan yttrandefrihet, personlig integritet och hur vår information ska hanteras. Stora, svåra och komplexa frågor men det är dags att ta diskussionen och det är dags att ställa företaget mot väggen.
– Även Apple?
– Självklart men i sammanhanget är det viktigt att klargöra att Apple är det företag som gjort mest och som gått längst för att skydda användarnas information. Apple säljer inte heller insamlad information och har det inte som affärside. I första hand är det Facebook, Google och  Twitter vi pratar om.
– Vad är största problemet då?
– Det är att hatet får frodas rätt fritt, trots domar, trots påtalanden och trots ett otal anmälningar. Skulle andra medier publicera och låta sent här material ligga kvar ute på nätet så skulle de garanterat fällas och ställas till svars med inte de sociala mediajättarna. Det är material som ligger utanför yttrandefrihetens gräns och ramar. Det är som jag ser det ett stort problem.
– Men du blir kvar?
– Tillsvidare.

Mackens Fråga: Hur snabbt brukar du uppdatera dina Apple-prylar?
Share This