Det började med en längre text i Vanity Fair – Will Apple buy Snap?

Sedan satte rykteskarusellen fart men den här gången säger de flesta analytiker nej, med eftertryck. Apple kommer inte att köpa Snapchat.

Nick Bilton som skrivit artikeln medger också att det egentligen inte finns någon substans för uppgifterna mer än en teori – hans teori.

The suggestion that the two companies should merge has been discussed for a long time, but I first heard this theory floated—and yes, it’s just a theory; as far as I’m aware, there have not been any formal talks between the companies—in a serious way a couple of weeks ago

Vanity Fair

Kassakistan

Det är så det brukar fungera i den här världen. Nämn valfritt företag, ett stort företag, och fundera sedan över vilket annat företag som skulle kunna köpa detta företag.
Du kommer för eller senar att landa hos Apple därför att Apple har gigantiska finansiella muskler och världens mest välfyllda kassakista.
Apple har råd för att uttrycka det enkelt.
Nåväl, Bilton är inte först med teorin men han är den senaste och han har en stor publikation, Vanity Fair, att breda ut sig i vilket gör att teorin når många.
Vältaligt lägger han ut texten och det är uppenbart att han funderat en hel del över varför Apple skulle köpa Snapchat. Det skulle vara Apples väg in i sociala medier, Snapchat skulle tillföra massor för iMessage och slutligen så är Snapchat långt fram när det handla om augmented reality, AR.

Nope

När du själv får rita kartan så går det snabbt och enkelt att ta sig fram till målet för det är vad Nick Bilton gör. Han lägger fram argumenten för och glömmer bort starka argument mot. Ett av de viktigaste är Apples historia och tradition.
Apple köper inte stora bolag.
Det finns undantag, Beats, men det är också ett undantag ända sedan Apple köpte Steve Jobs NeXt.
I Beats så fick Apple ett premiummärke, ett företag som tjänade pengar och de fick viktiga byggstenar för Apple Music.
Apple kan också implementera de funktioner som finns i Snapchat i iMessage utan att behöva köpa hela tjänsten. Visst, Apple skulle få in nästan 9 miljoner dagliga användare men Apple skulle också få in ett stort antal Android-användare och ska du konvertera dem till iPhone-användare så görs det inte över en natt. Apple skulle tvingas att hålla igång en app för Android, med risken att just de användarna skulle överge Snapchat därför att tjänsten nu ägs av ärkerivalen Apple.

Ping

I sammanhanget plockas ofta nedlagda tjänsten Ping fram som ett exempel på att Apple har försökt etablera sig med en tjänst för sociala medier men misslyckats. Ping torde vara ett av de mer halvhjärtade försöken som Apple någonsin har gett sig på. Frågan är vems “pet project” inom ledningsgruppen det var för efter det att Ping lanserats gjordes lite eller ingenting för att få fart på tjänsten.
“Ja, men lansera skiten då så låter vi det gå åt helvete och sedan är vi av med Ping”
Ungefär.

Pengar

Snapchats nuvarande värdering ligger på runt 22 miljarder dollar. Det är en svindlande summa men för Apple är det egentligen ingenting. Apple är värderat till över 900 miljarder dollar och har en kassa på runt en tredjedel, 300 miljarder dollar.
Då pratar vi pengar, stålar, och utöver det så har Apple tillgångar i form av hus, intellektuella rättigheter, tjänster, tillverkning, fabriker och en massa annat.
Så jo, Apple har råd att köpa Snapchat.
Utöver det så har jag svårt, för att inte säga extremt svårt att se några andra argument för en sådan affär.
Det brukar inte räcka i affärsvärlden.

Missa inte Mackens fråga!
Share This