Obehagliga men viktiga frågor om Facebook

Obehagliga men viktiga frågor om Facebook

Facebook luras att lämna ifrån sig 50 miljoner kontouppgifter som sedan säljs till ett analysföretag Cambridge Analytica som i sin tur använder uppgifterna till att förvandla Facebook till ett effektivt politiskt verktyg.

I korthet är det vad som har hänt nu i en affär som blir alltmer störande och oroande vartefter nya uppgifter avslöjas – vilket sker dagligen.

Oroande

Det som är mest oroande är hur enkelt det verkar ha varit att plocka av Facebook uppgifterna och inte med den bästa viljan i världen går det att säga att den sociala mediajätten har skyddat användarna. Tvärtom så har Facebook försökt att tona ned det som nu har hänt och inte reagerat förrän det stod klart för dem att The Guardian, The Observer och New York Times hade ordentligt med information som de nu tänkte publicera.

Förstått

Det finns en fråga i sammanhanget som om möjligt är ännu mer oroande – har Facebook fullt ut förstått vilket verktyg de har skapat och vad deras tjänst kan användas till?
Så länge som Facebooks egna verktyg används så har Facebook någorlunda koll men i det här fallet så har informationen laddats ned vilket betyder att Cambridge Analytica har kunnat testa, finslipa, testa igen och använda informationen utan att Facebook har en susning om vad som används eller hur informationen används.
Cambridge Analytica kan använda och processa informationen precis som de behagar – 50 miljoner konton.

Apple

För att nu koppla detta till Apple, den här bloggen handlar ju trots allt om Apple, så hoppas jag att de som under lång tid gjort sig lustiga över att de som oroas av Google, Facebook, Twitter och hävdat att de ser spöken mitt på ljusan dag nu tänker till. Jag hoppas innerligt att ni vaknar nu och inser att när vi säger att vi inte är kunder utan produkten. Kanske har poletten trillat ned nu, ni som så envist hävdar att Android är öppet, fritt trots att den som utvecklar Android har i stort sett samma affärsidé som Facebook – att sälja din information.
Handen på hjärtat, tror du på fullt allvar att Google inte samlar in massor av information om dig när du använder Googles söktjänst, Google Maps, Google Docs, alla andra appar, program och tjänster?

Säljer

Det är oss de säljer och de säljer oss utan ens tillstymmelse till adekvat skydd av dina, mina och andras uppgifter. Jag tror ärligt och uppriktigt inte att Facebook bryr sig ett dugg, förutom den mediala skadan som de kan och kommer att lida. Facebook bryr sig oändligt mycket mer om hur de framställs i medierna än att ett analysföretag dragit iväg med 50 miljoner kontouppgifter.
Facebook är också livrädda för att myndigheterna ska vakna och för att hela deras bransch kommer att granskas och regleras. Något som jag tror är helt nödvändigt.
Så jag hoppas att skrattet har fastnat i halsen nu och att du insett att det här inte handlar om Apple vs Android eller Facebook vs Twitter. Det handlar om hur du, jag och alla andra ska få behålla kontrollen över vår personliga information.
I den diskussionen så finns det ett företag som gjort mer och som gått längre än alla andra för att skydda användarnas information och du vet mycket väl vad det heter.

Mackens Fråga: Hur snabbt brukar du uppdatera dina Apple-prylar?
Share This