Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag har läst samma typ av artikel – Apple senaste produkt är ett fiasko. Forbes har serverat oss flera sådana artiklar den senaste tiden och de har en sak gemensamt – de bygger på underleverantörers beställningar.

Ska vi då kanske första reda ut hur pålitliga uppgifter från Apples underleverantörer verkligen är. För att sätta en lång text om ett påstått fiasko i sitt rätta perspektiv.
Apple har 756 leverantörer i 30 länder.
Apple har ett stort antal leverantörer som förser Apple med samma kretsar, samma produkter och det för att en enda leverantör inte klarar av att leverera det Apple vill köpa.
Det är inte jag som påstår det utan det går att läsa i Apples egna redovisningar som finns på Apples hemsida.
Ska vi ta det igen så att det blir extra tydligt – 756 olika leverantörer i 30 olika länder.

Opålitliga källor

Apples underleverantörer är, för att uttrycka det enkelt, notoriskt opålitliga källor. Det är inte jag som påstår det utan det har även Tim Cook sagt, flera gånger. Den journalist och skribent som påstår att en av Apples produkter har misslyckats gör det alltså på mycket tunt underlag och riskerar att ha fel. Det är inte jag som påstår det heller utan det visar historien, Apples historia.
Journalister, analytiker och förståsigpåare har hävdat att Apple kommer att redovisa halvtaskiga siffror därför att en produkt säljer sämre än förväntat, bara för att sedan bli slagen på fingrarna av Apples officiella redovisningar
Den som orkar kan ju läsa det som skrevs om Apple Watch innan Apple tröttnade och berättade att klockan säljer bäst i världen och mer än hela den schweiziska klockindustrin tillsammans.
Ska vi ta det där igen också så att det blir lite extra tydligt – mer än hela den schweiziska klockindustrin tillsammans.

Underleverantörer

Det faktum att Apple köper samma komponenter från flera olika leverantörer innebär att det förr eller senare kommer att finnas en underleverantör som kan berätta om minskade ordrar från Apple.
Forbes Ewan Spence har presenterat snarlika utfästelser och domedagsprofetior tidigare och det han tycks ha förtvivlat svårt att ta till sig är att Apple inte tror att de kommer att sälja lika många iPhone under kvartal 1 av 2018 som de gjorde under det sista kvartalet 2017. Det är lika logiskt som enkelt att förstå eftersom julhandeln ingår i det sista kvartalet och vi har som bekant bara en julafton per år (även om en del firar julafton den 24 och andra den 25 december).
Detsamma gäller beräkningarna för iPhone X – inte ens de mest vilda och mest positiva analytikerna tror att Apple kommer att sälja lika många iPhone X som Apple har sålt av övriga modeller.
Över tid så betyder det att Apple justerar sina beställningarna mellan olika kvartal. Det är inget konstigt, inget avvikande eller märkligt. Det gör alla tillverkare.

Samsung

I sammanhanget är det intressant att notera att en av de här leverantörerna uppges vara Samsung. Uppgifterna om att iPhone X säljer dåligt kommer från konkurrenten Samsung.
Samsung säger naturligtvis ingenting officiellt men de läcker uppgifterna till journalister, eller det är vad de här skribenterna och analytikerna hävdar. Tolka nu inte detta som att jag inte litar på deras källor men jag ställer mig en smula frågande till att Samsungs läckor tillmäts så stor tilltro.
Samsung är Apples tydligaste konkurrent. Ett företag som fällts i domstol för att ha kopierat Apple och som fortfarande slaviskt fortfarande kopierar Apple i brist på egna ideér. Samsung missar aldrig ett tillfälle att håna och pika Apple i sin reklam och från scenen när de presenterar sina nya produkter.
Det finns ingen anledning att ta det Samsung säger om Apple på särskilt stort allvar för att uttrycka det kortfattat. Hade förhållandet varit det omvända så hade det inte förändrat någonting även om jag har mycket svårt att tänka mig att Apple skulle sitta och sprida rykten om Samsung.

Fiasko?

Låt mig nu mycket noga understryka att jag inte försöker dementera att iPhone X är ett fiasko. Jag påstår varken det ena eller det andra – alltså vare sig att iPhone X är en succé eller ett fiasko. Jag vet inte om iPhone X sålt sämre eller bättre än vad Apple förväntat sig. Det vet egentligen bara Apple.
Skulle jag nu sätta mig ned och försöka att göra en beräkning, en bedömning och en gissning så skulle jag inte bygga min text på källor inom Samsung.
Det var bara det.

Missa inte Mackens fråga!
Share This