Lögner och desinformation sprids snabbare på Twitter av en av de mest banala anledningarna – lögner är mer spännande än sanningen.

I klartext så är vi mer intresserade av hopkokade konspirationer än av den enkla sanningen. Därför sprider vi lögner och desinformation.

Lögner

Därför påstår vi att invandrare för 12 500 kronor i SFI-bonus för att lära sig svenska och nu finns förslag på 25 000 kronor. Detta trots att bonusen aldrig var så stor, ingick i ett paket av flera insatser och åtgärder. Den avskaffades dessutom 2014.
Därför påstår vi att det finns ett direkt samband mellan invandring och en ökning av antalet brott trots att brottsforskare och BRÅ säger sig inte se något sådant samband. Då spelar det ingen roll att den allmänna trenden över hela västvärlden är sjunkande brottsstatistik, sett över en lite längre tidsperiod.
Därför kan paret Clinton bli ledare för en pedofilliga som styrs från en källa under en pizzeria i Washington. Då spelar det ingen roll att den aktuella pizzerian ligger i bottenvåningen och det inte finns någon källare..
Vi ägnar mer energi och sysselsätter oss mer med lögnen än sanningen och företrädare för den senare kallas för PK, politiskt korrekta.

Skillnaden

Skillnaden mellan sanning och lögn är dessutom påtaglig. En lögn har 70 procents större chans att spridas snabbare och mer på Twitter än sanningen.

The study, published in the journal Science, was one of the most comprehensive efforts to date to assess the dynamics behind how false news circulates on social media.

Twitter and other social media companies such as Facebook have been under scrutiny by U.S. lawmakers and international regulators for doing too little to prevent the spread of false content. U.S. officials have accused Russia of using social media to try to sow discord in the United States and interfere in the 2016 U.S. presidential election.

Reuters

Domedagen

Nej, domedagen är inte här. Vi kommer att lära oss att umgås med och hantera även detta media. Vi får helt enkelt träna lite mer på att använda källkritik, söka lite mer noggrant och tänka efter innan vi länkar, skickar vidare och kommenterar.
Det är samtidigt nedslående att konstatera att nu kan vi inte skylla på automatiska script, boots. Det är människor, vi, som sprider falska nyheter i betydligt högre grad, betydligt snabbare till avsevärt fler människor än sanna nyheter.
Vi kanske skulle börja med att plocka bort standardklausulen “retweet betyder inte att jag håller med” då den kan leda till att saker skickas vidare slentrianmässigt bara därför att jag tycker att ämnet är intressant utan att reflektera över om det överhuvudtaget är sant?

Tycker

Vi kanske skulle börja att bara skicka saker vidare som vi faktiskt tycker och håller med om så att vi kan ställas till svars och i alla fall svara på på frågan varför vi retweetar något?
“Jasså, jaha, det var inte sant. Nej men, du vet jag håller inte om allt jag skickar vidare.”
Känns det igen?
Det är nog där vi måste börja – ta ansvar för det vi skickar vidare.
 

Missa inte Mackens fråga!
Share This