Nyligen så slog FBI till mot säkerhetsföretaget Phantom Secure och grep ägaren sedan specialversioner av Blackberry-telefoner sålts till drogkartellen Sinaloa.

Det här är ingen ny näringsverksamhet. Säkerhetsföretag som befinner sig i gråzonen mellan lagliga verksamheter och moraliskt och etiskt tveksamma affärer har sedan länge försett diktatorer och förtryckande regimer med teknik.

The Hacking Team

Italienska The Hacking Team har avslöjats med att ha sålt sin teknik till den etiopiska regimen, Uzbekistan och Saudi Arabien. Avslöjandet gjordes sedan The Hacking Team själva blivit hackade och stora mängder av dokument och intern kommunikation lades ut på nätet.

Telefoner

FBIs tillslag mot Phantom Secure gjordes efter misstankar om att företaget sålt skyddade och krypterade telefoner till den drogkartell. Telefoner var preparerade Blackberry-telefoner som försetts med olika tekniska lösningar som ska göra dem mycket svåra att avlyssna. Telefonerna saknar GPS och alla kommunikation skyddas med PGP, Pretty Good Privacy, och trafiken till och från telefonerna går via skyddade utländska servrar.
Motherboard

Dark Web

På The Dark Web, den hemliga och slutna delen av nätet så finns det flera säljare som erbjuder telefoner med olika typer av krypteringslösningar som ska göra telefonerna svåra att ta sig in i och svåra att avlyssna. Priserna varierar från några hundra dollar upptill flera tusen dollar. Det handlar om Blackberry och Android-telefoner som försetts med olika typer av krypteringsprogram och där säljarna ibland också hävdar att GPS-funktionen helt stängts ned i telefonerna.

Instagram

Telefonerna bjuds inte bara ut inom den slutna delen av nätet ytan även i sociala medier och på Instagram.

Ett konto där telefoner bjöds ut till försäljning har visat sig tillhöra Phantom Secure men det finns även flera andra konton som erbjuder skyddade telefoner.
 

Missa inte Mackens fråga!
Share This