Efter Expressens och Dagens Nyheter granskning av Google så växer nu kritiken mot nätjätten. Rasistiskt, extremistiskt material ligger kvar på söktjänsten och på Youtube trots uppmaningar att ta bort det. Upphovsrättsligt skyddat material ligger kvar trots att Google uppmanats att ta bort det.

Expressen och Dagens Nyheter har hittat en rad exempel på hur olagligt material får ligga kvar både i sökresultat och på Googles olika tjänster, däribland Youtube.
Med några klick så har en hatlista med svenska judar kunnat sökas fram på Google. När det påtalats av de som finns med på listan så svarar sökjätten att listan kan ha ett allmänintresse därför att den kan kopplas till de enskilda yrkes liv.

“I det här fallet verkar det som att de givna URL:erna relaterar till ert yrkesliv och därför är av allmänhetens intresse. Innehållet i URL:erna kan till exempel vara av intresse för nuvarande och potentiella framtida kunder, användare och konsumenter av era tjänster.”

Willy Silberstein/Expressen
Tidningarna har också visat på konton på Youtube med material som använts för att hota advokater, journalister och andra enskilda. Trots påtalandes om hur materialet används så finns kontona kvar. Även missbruk av upphovsrättsligt skyddat material får ligga kvar trots en rad påtalanden och krav om att materialet ska plockas bort.

Regler

Skulle en tidning eller något annat media ha den här typen av material i sina informationsdatabaser så skulle de med stor sannolikhet kunna fällas både för hets mot folkgrupp, brott mot upphovsrättslagen och för brott mot mediernas egna etiska regler.
Google, Facebook och andra stora sociala medier gör sig också regelmässigt oåtkomliga. Det finns inget telefonnummer som du kan enkelt kan ringa för att prata med Google, Youtube, Instagram eller Twitter. Du hamnar ibland hos en PR-byrå eller på ett svenskt kontor som hänvisar till huvudkontoret i USA. Så även i Expressens och Dagens Nyheters granskning.

Länkar

Dagens Nyheter: Öppet brev till Morgan Johansson efter Youtube-hoten: ”Ta kontakt med Google”
SVT: Justitieministern: ”Vi måste sätta större press på nätjättarna”
Expressen: ”Vi måste utöva större press på nätjättarna”
Expressen: Antisemitisk hatlista sprids via Google
Expressen: Tror Google att det är mitt jobb att vara jude?

Mackens Fråga: Hur snabbt brukar du uppdatera dina Apple-prylar?
Share This