Kommer ni ihåg allt det Apple hånades för men som hela branschen sedan följde efter och gjorde likadant?

Diskettstation

Apple. var först ut och slopade diskettstationen. Idiotförklarades men det visade sig att Apple hade rätt. När såg du en dator med diskettstation senast?

DVD/CD

Några år senare tog Apple nästa steg och plockade DVD/CD-spelaren i flera av sina modeller. Samma diskussion, samma idiotförklarande innan konkurrenterna gjorde samma sak.

Flash

Apple jobbade länge för att få ordning på Flash för mobila enheter med Adobe lyckades aldrig leverera en fungerande version. Däremot levererade Adobe version efter version som förkortade batteritiden dramatiskt. Steve Jobs gav upp, blev förbannad och insåg att Adobe Flash var en återvändsgränd. Flash dumpades, Apple fick hård kritik och Google sig sin chans att implementera Flash i Android. Det gick något år sedan insåg Google också att Flash var dömt att misslyckas.

USB

Jodå, Apple kallades idioter när stöd för USB implementerades i iMac. Tekniken utvecklades som en industristandard och Apple var en av de första tillverkarna som använde tekniken i sina iMac-datorer.

Apple Inc.’s iMac was the first mainstream product with USB and the iMac’s success popularized USB itself. Following Apple’s design decision to remove all legacy ports from the iMac, many PC manufacturers began building legacy-free PCs, which led to the broader PC market using USB as a standard.

Wikipedia

iPad

Microsoft försökte under många år att lansera en platt dator men misslyckades och det var många som trodde att Apples iPad skulle bli ett nytt Newton, ett fiasko. Idag är iPad synonymt med marknaden för surfplattor.

iPhone

För dyr, inget fysisk tangentbord och en massa funktioner som saknades i den första modellen. Sedan revolutionerade Apple hela marknaden.

The Notch

Ett designelement i nya iPhone X. Kritiserad och nu kopierad.
 

Hörlursuttag

Apple har slopat hörlursuttaget vilket kritiserades och hånades, tills flera konkurrenterna insåg detsamma vilket i sin tur satte fart på försäljningen och utvecklingen av trådlösa hörlurar.

AirPods

Små, trådlösa hörlurar skulle bara ramla ur örat, de skulle aldrig fungera och de skulle aldrig sälja. Idag sitter konkurrenterna och försöker att kopiera Apple succé.

Qi

Valet av Qi som lösning för trådlös laddning fick inte kritik men det innebar slutet för konkurrenten Powermat som kämpat för sin egen teknik och sin lösning. Powermat har nu anslutit sig till Qis teknik.

Val

Detsamma gäller Apples övriga val. Apple är inte störst inom alla marknader, Apple har inte mest marknadsandelar men Apples inflytande och påverkan på design, utseende och funktioner kan ingen diskutera bort – inte ens konkurrenterna.

Mackens Fråga: Hur snabbt brukar du uppdatera dina Apple-prylar?
Share This