Ibland blir jag oändligt trött över vårt sätt att diskutera, debattera och vårt letande av små russin i tillvaron som vi kan vrida och vända på i oändlighet tills de bekräftar de vi tycker. Kombinera det med att medvetet försöka att missförstå det andra skriver och tycker så har vi ett genomruttet debattklimat.

Den moderate riksdagsmannen Hanif Bali har härjat fritt i sociala medier, främst på Twitter, och kastat sig över stort som smått och satt en ära i att hela tiden ligga på gränsen. Det har varit en medveten strategi för att samla följare, en svans som ivrigt applåderar varje påhopp. För det är det Hanif Bali sysslat med på Twitter, påhopp, på enskilda.

Komiker

Fråga vilken standup-komiker som helst om det här med att hela tiden ligga på gränsen så kommer du att få till svar att för eller senare så drattar du på ändan, går över gränsen och tvingas att backa. Nu vill jag inte likna Bali vare sig vid en komiker eller påstå att han är särskilt rolig utan det är ett exempel på vad som händer om du bestämmer dig för att hela tiden ligga på gränsen.
Hanif Bali återgav en mailkonversation mellan journalisten Patrik Oksanen och Utrikesdepartementet. Den hade han fått av Chang Frick som grundat den högerpopulistiska tidningen Nyheter Idag. När Bali tillfrågades om vad han fått konversationen ifrån så sa han först att han hittat den på nätet innan han till slut erkände att han fått den av Nyheter Idag.

Nyttig idiot

I botten finns Oksanens skrivande och granskande av Rysslands propaganda, desinformation och annekterande av Krimhalvön.
Hanif Bali gjorde sig till en nyttig idiot, sprang Rysslands ärenden i försöken att misskreditera Patrik Oksanen.
Är du nu riktigt dum så tolkar du Moderaternas ingripande och hårda kritik mot Bali som att det är förbjudet att diskutera med journalister eller granska journalister.
Är du ännu dummare så börjar du att gapa om censur.
Då har du straffat ut dig ur diskussionen direkt.
Försöker du nu använda Trumps taktik med “Whataboutism” och dra till med att vi nu ska vända blad, gå vidare och rikta fokus mot granskningen av Transportstyrelsen så är du mest pinsam.
Fattar du inte heller hur journalister arbetar och att de tar emot tips från många olika håll, även från UD, så har du brister i dina allmänkunskaper. Patrik Oksanens intervju blir inte mindre trovärdig bara därför att kontakten med den han intervjuat förmedlats av UD.

Vränga

Fattar du inte allt det där och försöker att vrida och vränga till hela den här affären till något den inte är så är det din egen okunskap som du visar upp, offentligt. Tror du dessutom att du ska lyckats att skapa någon slags politiska poänger genom att haka på konspirationen så bevisar du att du verkligen inte har förstått någonting.
Tänk efter, före, andas och gå igenom det du har tänkt skriva och sluta att skriva saker som hela tiden ligger på gränsen. Hanif Balis strategi har varit att kasta påhopp omkring sig, förlöjliga den han diskuterar med och plocka upp snart sagt varenda enkel och populistisk åsikt han kan komma över för att servera sina följare.
Det är så han har valt att diskutera och till slut gjorde han sig till ett verktyg för andra för att försöka vinna en diskussion på Twitter.
Hanif Bali är inte den förste och inte den siste som kommer att förblindats av att se en chans att trycka till en debattmotståndare och trilla i den grop han grävt själv.
Det kostar på att hela tiden ligga på gränsen.
 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This