Siri, Apples digitala assistent fick en skakig start och har periodvis hackat sig fram i utvecklingssteg. I en ny artikel så berättas historien om varför Siri inte riktigt har blivit det Apple hoppades på.

Det är nyhetssajten The Information (betalvägg) som har publicerat en längre text om hur allt startade, vem som hade ansvar för Siri och varför den digitala assistenten inte har utvecklats till det Apple hade hoppats på.

Köpte

Den bakomliggande tekniken för Siri köptes in. Apple köpte tekniken och lösningen och skrev ett avtal med Nuance Communications och den första versionen lanserades, som en del av iOS 2011.
Scott Forstall utsågs till ansvarig för Siri men han var upptagen med Apple Maps och i sitt ställe utsågs Richard Williamson som ansvarig för teamet som utvecklade Siri.
I artikeln så pekas Williamson ut för att mot hela teamets vilja ha beslutat att Siri skulle uppdateras årligen, i princip en gång per år – inte hela tiden som teamet ville.
Uppgifter som Williamson förnekar och han hävdar istället att anledningen till att Siri inte fungerade som tänkt var problem som fanns med den lösning som Apple köpte.

Tillbakavisat

Något som fått Dag Kittlaus, en av grundarna och skaparna av Siri, kraftfullt tillbakavisat på Twitter.

Det hör sannerligen inte till vanligheterna att nyckelpersoner angriper varandra offentligt på det här sättet och det är synnerligen ovanligt när det gäller Apple.
Nu ska understrykas att det var Williamson som öppnade lådan och som kommenterade The Informations uppgifter först. Dag Kittlaus har aldrig kommenterat eller kritiserat vare sig Apple eller någon av de inblandade tidigare – inte förrän nu, när han och hans team beskylls för att ha lämnat över en buggig lösning till Apple.

Utifrån

Vem som har rätt är omöjligt att avgöra mer än för de som verkligen var med. Utifrån, som användare, är det däremot lätt att konstatera att Siri har utvecklats ryckigt, stegvis och att Siri i princip inte tog några steg framåt inledningsvis. Det finns i vart fall inte en historik med stadiga uppdateringar och stadiga förbättringar av Siri, historiskt.
Siri har problem med att förstå längre, mer avancerade frågor och under lång tid så kunde Siri inte skilja mellan namn, spellistor och appar. Speciellt inte om namnet var på engelska och du själv talade ett annat språk. Det blev problem med något så elementär som att be Siri att spela en utländsk artist. Siri har blivit bättre, smartare och Siri förstår mer och fungerar avsevärt mycket bättre än tidigare men det har tagit tid och jag skulle inte dra mig för att påstå att Siri har blivit användbar först under de senaste 1-2 åren. I alla fall på svenska.

Webben

Fortfarande så hänvisar Siri till nätet och svarar “detta hittade jag på webben om …” vilket gör den digitala assistenten till en sämre sökmotor för det också sägas att det Siri hittar alldeles för ofta är irrelevant gammal skåpmat.
Jag använder Siri i bilen och i princip bara i bilen och där fungerar Siri om du håller dig till korta, tydliga kommandon. I bilen är Siri en tillgång och en smart funktion men i ärlighetens namn ska också sägas att redan för flera år sedan så pratade jag med min Chevrolet Avalanche med Chevrolets egen röststyrning och jodå, den fungerade i stort sett lika bra även om jag var tvungen att prata engelska. Siri har också dragits med irriterande buggar såsom att om jag ber Siri att ringa en kontakt så kommer ibland följdfrågan “menade du …”. Det finns en kontakt i min adressbok med det namnet, en enda, och denne någon har ett telefonnummer.
Hur kan det då finnas någon som helst osäkerhet om vem jag vill ringa?
Det finns en minsta gemensam nämnare – min kontakt har en Android-telefon och följdfrågan kommer också för andra kontakter som inte har en iPhone. Varför vet jag inte lika lite som jag vet eller förstår varför Siri efter 1-2 års frågande nu plötsligt fattar. Jag förstår naturligtvis att Apple har uppdaterat Siri men jag förstår inte varför följdfrågan alltid ställts under så lång tid.

Bättre

Nu ska Apple ha ett stort erkännande för att Siri har blivit bättre. Nu kan Siri boka möten och förstå rätt avancerade frågor. Siri kan ställa tider, svara på frågor om vädret och som redan sagts – de senaste 1-2 år så har Siri utvecklats till en fungerande digital assistent.
Problemet nu är att det lär inte många användare överhuvudtaget upptäcka därför att de under 4-5 år förtvivlat har försökt att få fason på Siri. De har ställt frågor fått ständiga följdfrågor eller ofullständiga sökningar på “webben” när Siri helt enkelt bara svarat att hon inte förstår.
Medaljens baksida är att om få använder Siri så får Apple in mindre underlag för att utveckla Siri. Apple samlar in anonym information om vad vi använder Siri till och med få användare så får Apple in mindre data som de kan använda för att utveckla Siri. Möjligen är det därför Siri finns i min dator, i min klocka, i min iPad, i min Apple TV och i min iPhone. Apple försöker bredda användandet och peka på andra situationer och andra användningsområden men det är svårt att bryta folks vanor och jag använder som sagt fortfarande bara Siri i bilen.

Slutsatser

De slutsatser som kan dras av The Informants artikel är att Siri saknade ett fungerande ledarskap inledningsvis, att det fattades en rad felaktiga beslut och att den underliggande tekniken består av olika lösningar som inte fungerar optimalt tillsammans.

Mackens Fråga: Hur snabbt brukar du uppdatera dina Apple-prylar?
Share This