Har du inget att säga så hitta på. Har du inget att skriva så hitta på. Har du inga argument som stöder det du tycker så hitta på motargument. Enkelt eller hur?

Det är det Forbes Ewan Spence gör. Han hittar på, för en krönikör på en så etablerad och i grunden seriös tidning kan omöjligen ha en så illa påläst skribent i sina led.

Stör mig inte

Jag stör mig inte på att folk ogillar Apple. Det är helt okej och jag har inga problem med om du har en annan telefon. Visst, jag kan kasta gliringar omkring mig av samma typ som jag själv får ta emot ibland. Jag har inga problem med om folk tycker att Apple gör fel, satsar fel och tycker fel men jag har mycket stora problem med folk som är dåligt pålästa. Ewan Spence är synnerligen dåligt påläst eller så hittar han på bara för att få ihop en krönika.

The iPhone X was expected to lead a resurgence in Apple’s market share through passionate fans and emotional engagement. While the iOS powered smartphone sales are on the rise, the phenomenal growth expected by the financial markets has not arrived.

Visa mig en enda krönikör, tyckare eller analytiker med huvudet rätt påskruvat som på allvar trodde eller hävdade att en telefon som kostar 10 000 till 13 000 kronor skulle plocka en massa marknadsandelar. Jag törs påstå att få eller ingen, förutom då möjligen Spence, förväntat sig något sådant. Redan inledningen på hela hans text är rätt igenom absurd, intill gränsen av att vara korkad och anslaget i inledningen lägger fast tonen i hela texten.

iPhone X är ett fiasko.

Skaka om karln

Ewan Spence fortsätter med att fabulera ihop ett nytt svepande, generellt stycke som ska stödja han redan fastlagda tes:

iPhone X är ett fiasko.

Estimates for fiscal year sales in September were looking at 247 million iPhones, vaulting over the 2015 mark. Those estimates have now dropped, with 239 million devices the current analyst target. But with 20 million handsets removed from the Q1 2018 order, the 2015 target continues to look ambitious.

Vem har gjort de här analyserna och gissningarna, för det är vad det är – jo den så kallade marknaden. Det är förväntningar det handlar om, inga prognoser och synnerligen inte Apples prognoser. Sedan kan väl någon ta tag runt axlarna på karln, skaka honom hårt och skrika i hans öra att hela marknaden har backat sedan 2015.

Dyrast

Fast det spelar sannolikt ingen roll. En ny telefon som kostar mer än alla andra telefoner är precis det Apple har tänkt sig skall erövra marknaden. Det fattar ju alla att om du ska erövra marknadsandelar i konsumentledet på en massmarknad så satsa på att vara dyrast. Ett högt pris är precis det som lockar över Android-användare. Det fattar ju alla så egentligen är Apples riktigt stora misstag att iPhone X inte kostar 20 000 kronor.

Hickade du till nu så låt mig utveckla det där.

Ja, iPhone X är en dyr telefon men det är också marknadens absolut bästa telefon.

Det är det Apple har satsat på – marknaden bästa, smartaste och snyggaste telefon.

Den är i första hand avsedd får kärntrupperna. Såna som jag som gnäller över priset men som betalar, som älskar Apple och som helt enkelt inte kan leva med att köpa en aldrig så lite sämre modell och som vill ha det allra senaste.

Skaka honom igen

Apple has pulled this trick before. In 2015 it launched not only the iPhone 6, but the iPhone 6 Plus. This was its first ‘phablet’ device with a larger screen. The market ate it up, and Apple sold 231 million iPhones that year. That was the high water mark.

Kan någon skaka karln igen och skrika i hans öra att Apple gjorde detta genom att prissätta iPhone 6 med samma pris som föregångaren iPhone 5S?

Det är alltså inte samma trick, inte på långa vägar eftersom iPhone X kostar mer än föregångarna och mer än iPhone 8/iPhone 8 Plus men det är klart – det går ju alltid att hitta på eller utelämna vissa relevanta fakta.

Behöver jag tillägga att karln också har petat ihop ett klickbete där han skriver att Apple kommer att slopa en “älskad” funktion. Jag ska bespara dig klicket och berätta att det handlar om en analytikers tro, gissningar eller vad det nu är och att det handlar om 3D Touch. Jag har hört mycket sägas om 3D Touch men att funktionen skulle vara älskad tror jag aldrig att jag har hört. Fast det var ju det där med att hitta på.