Apple har en lösning, CarPlay, som gör att du kan använda din iPhone lagligt och trådlöst i bilen, om du kör. Macken tipsar om olika lösningar i bilen.

De flesta nya bilar har någon form av trådlös koppling och lösning för att ansluta din telefon med det som brukar att kallas för handsfree. Alltså en lösning som är det enda lagliga sättet att använda din iPhone i bilen medan du kör.

Börja med att kontrollera vad din bil har för lösning. Fram med handboken med andra ord.

Sladd

Det finns lösningar där du kan ansluta helt trådlöst eller med sladd. En del bilar har flera lösningar och då kan det vara så att du kan ansluta till bilens och leverantören egen lösning trådlöst medan övriga lösningar kräver att du ansluter med sladd. Det senare ser jag som en fördel därför att din iPhone laddas samtidigt som den är ansluten (med sladd).

CarPlay

Apple har sin egen lösning, CarPlay, som normalt aktiveras automatiskt om du ansluter din iPhone till bilens system.

CarPlay är en samling appar och funktioner som du styr med Siri, Apples digital assistent. Du pratar med bilen helt enkelt och Siri kan läsa upp dina meddelanden och skicka de svar som du ber henne att skicka. Siri kan spela musik, podcasts och radio.

Med CarPlay kan du inte:

. surfa
. skriva meddelanden
. göra något som kräver att du måste hålla i din iPhone

Därför finns inte alla appar med stöd för CarPlay och du kan inte heller använda alla funktioner. Hela grundtanken är att du ska fokusera på att köra bil, inget annat.

Efterinstallation

Saknar din bil en handsfree-lösning så kan du efterinstallera CarPlay men det kräver att du byter bilstereo. Sony, Alpine och Pioneer har bara några tillverkare som har enheter med stöd för CarPlay. Gör en sökning på nätet eller prata med din lokala handlare så kan de säkert hjälpa dig. Tänk också på att monteringen också kan krävs ett proffs för att få det snyggt gjort.

Handsfree

Vill du inte lägga ut de pengarna så finns det billigare bluetooth-lösningar som inte kräver någon installation mer än att du parar ihop din iPhone med enheten. Då kan du svara och prata i telefonen men övriga funktioner brukar inte finnas med.

De här enklare lösningarna brukar kosta från 400-500 kronor och uppåt. TeknikMagasinet, Elgiganten och flera andra säljer sådana lösningar.