Kvinnliga spelare byter namn för att inte trakasseras, kvinnliga speljournalister förföljs, trakasseras och hotas – nu säger tjejerna i spelbranschen ifrån i ett eget upprop och del av #meeto.

Diskussionen om sexism inom spelbranschen är dock inte ny. Den har pågått i flera år och det handlar om allt från hur kvinnor framställs i spelen till hur kvinnliga spelare behandlas. Spelhobbyförbundet Sverok har jobbat med frågan och problemet i flera år och drar nu igång projektet Leia där tanken är att spelare ska träffas på riktigt med förhoppningen att det ska minska påhopp och trakasserier.

Är det en bidragande orsak till problemen inom spelvärlden att man inte möter den man spelar med?

– Absolut. Vi ser att när man träffar andra spelare och förstår att det är en människa bakom skärmen, så minskar hatet.

SVT

#Vispelarintemed

Parallellt med Sveroks arbete så har nu ett upprop mot sexism inom spelbranschen dragits igång i sociala medier med taggen #Vispelarintemed.

De vittnesmål som samlas in kommer att ställas ut på tekniska Museet.

Nu har namninsamlingen avslutats, och drygt 300 underskrifter har samlats in från spelutvecklare, speljournalister och gamers. Att underteckna uppropet behöver inte innebära att man själv varit utsatt, enligt initiativtagarna, utan att man vill se en förändring i branschen.

SVT

SVT