I kampanjen för ändrade vapenlagar riktas nu även krav mot Apple och Google. Krav om att NRAs appar ska plockas bort från App Store och Google Play.

Främst riktar sig kraven mot NRAs tv-appar, NRATV, som är appar som kopplas till lobbyorganisationens egna tv-sändningar.

NRATV finns för AppleTV, Chromecast och Amazons plattform. NRA har även som egen kanal på Youtube och NRA finns i sociala medier.

Krav

Nu ställs det krav på att Apple och Google ska plocka bort apparna och det krav som det inte är helt enkelt att hantera. Det är en sak att använda sin yttrandefrihet till att sätta tryck på enskilda företag, att de ska avbryta sina kontakter och avtal med NRA, och en annan att försöka stoppa NRA från att komma ut sitt budskap.

Ryggmärgsreflexmässigt så säger jag nej till alla förslag som kan inskränka individers eller organisationers rätt till att tycka det de vill och att framföra det. Nu har ju vare sig Google eller Apple någon skyldighet att upplåta sina plattformar till NRA men tillsammans så har de två över 98 procent av marknaden när det handlar om appar till mobiltelefoner, surfplattor och tv-lösningar. Stängs du ute från Apples och Googles plattformar så stängs du effektiv ute. Speciellt gäller det Googles Google Play eftersom Android har över 80 procent av marknaden.

Brasklapp

Nu ska en brasklapp kastas in – Apple har tydligt och klart deklarerat att App Store ska vara “a safe place” vilket betyder att Apple är restriktiva mot våld och vapen. Var gränserna går bestämmer Apple från fall till fall.Utan att utge mig för att vara vare sig expert eller domare så har jag kikat igenom en del av det innehåll som ingår i NRATV.

Det är en blanding av kommentatorer som lanserar iden att medierna älskar masskjutningar, därför att det lockar tittare, till inslag där vapen testas. Här finns olika tal från företrädare för NRA och inslag för konferenser och träffar. Det är propaganda, vinklad information på det sätt vi kan förvänta oss och det är klart att det kan anses vara ett förhärligande av vapen men frågan är om NRA bryter mot Googles och Apples regelverk?

Mer vapen

Jag är långt ifrån säker men jag har som sagt inte granskat vartenda inslag i den stora mängd videor som erbjuds i detalj. Jag kan ha missat något eller några men den samlade bilden är inte en organisation som har någon slags våldsagenda även om NRAs lösningar inte sällan handlar om mer vapen.

Här finns inga rasistiska inslag och ingenting utöver det vi kan förvänta oss av en intresseorganisation. Låta vara att NRA känns mycket främmande för svenska förhållanden.

NRAs budskap kan säkert te sig djupt obehagligt för många men ska vi upprätthålla yttrandefriheten så måste vi tillåta även kränkande och obehagliga åsikter.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This