Apple har förlorat sin innovativa förmåga och har inte lanserat en revolutionerande produkt sedan Steve Jobs. Det är så det låter, igen. Det här är en kritik som jag inte förstår ett dyft av.

På en direkt fråga i en intervju med Walt Mossberg så förklarade Steve Jobs att han varit oerhört privilegierad därför att han fått vara med vid tre revolutioner, Mac, iPhone och iPad. Jobs också mycket noga att det är få, mycket få förunnat.

Lanserat

Under Tim Cooks tid som chef för Apple så har Apple lanserat Apple Watch, AirPods, Face ID, iMac Pro, MacPro, Apple TV4K och iPhone X.

Jag hävdar alldeles bestämt att Apple Watch är en revolution liksom Face ID och det vi glömmer bort i sammanhanget är att en produkt kan förändra en helt marknad även om det inte behöver ske över en dag.

Apple har ryckt åt sig ett försprång på minst två år med Face ID och än så länge så har ingen ens kommit i närheten av att utmana världens mest sålda klocka, Apple Watch. Apples klocka omsätter mer än hela den schweiziska klockindustrin, tillsammans. Apple Watch har inte påverkat allt och alla.

Revolution

Det är inte heller en produkt för alla, än, men det är en produkt och en plattform som kan mäta din puls, din andning och Apple jobbar på flera nya lösningar tillsammans med ledande forskare och läkare. Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar finns med i planerna och lyckas Apple hitta lösningar för att tidigt varna för sjukdomstecken så är det en av de största medicinska revolutionerna på årtionden.

Har du inte använt Face ID så får du ursäkta, i min bok är du diskvalificerad för att ha åsikter om funktionen och säkerhetslösningen. Det senare skiljer Apples Face ID från de undermåliga (läs Samsung) lösningar som konkurrenterna slängt fram.

En dåres försvarstal

Jag är mycket väl medveten om hur den här texten, och många andra texter, hanteras och bortförklaras av kretsen av Fandroider. Vi är “Apple Fanboys”, lättledda får som låter oss luras av ett smart PR-maskineri. Vi skriver och tycker det vi förväntas att uttrycka.

Må så vara. Jag kan leva med det.

Jag greppar min iPhone X, lyfter den mot ansiktet och så är den upplåst.

“Boom, it just works”, som Steve Jobs skulle ha uttryckt det.

Jobs hade varit stolt över Face ID. Han hade älskat AirPods och han hade lovordat iPhone X som är så läcker och så snygg “you wanna lick it”.

Hade han fått svara på frågan igen så är jag säker på att Face ID och Apple Watch hade funnits med på hans lista över revolutioner.

Apple har inte förlorat någonting. Det är bara en skara högljudda kritiker som låter så som de alltid har låtit.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This