Jag har en Sony Bravia 4K TV. Det är en mycket smart tv vars mjukvara designats av en idiot. Ute i vardagsrummet står en box från ComHem. Den är också designad av en idiot.

Dum design av dumma designers borde i det närmaste vara straffbart (inte egentligen men ändå). Det är naturligtvis fullt tillåtet att begå misstag, till och med riktigt dumma misstag. Det är som bekant bara de som aldrig gör något som aldrig gör fel men när en design genomgående och konsekvent drivs till idiotins gräns så blir jag lätt aggressiv.

Sony

Sony Bravia 4K är en grymt smart tv. Tyvärr är mjukvaran designad av en idiot med funktioner placerade åtkomligt och med irriterande fel, buggar eller om det nu är funktioner som leder till att jag lite för ofta sitter och småsvär över hur dåligt en annars riktigt bra tv fungerar.

Det finns olika bildlägen i min grymt smarta tv – bio, sport och en massa andra bildlägen och de kan du ju drista dig till att tänka att de kanske skulle ligga liksom lite enkelt åtkomliga men inte då. Du får klicka dig djupt in bland inställningarna för att byta bildläge, om du inte vill byta till det som heter Sport-läge i inställningarna vill säga. Då finns det en knapp på fjärrkontrollen med rubriken Football. Nej, det är inte helt logiskt att kalla samma läge för Sport i inställningarna och Football på fjärrkontrollen men Sonys tv är dummare än så.

Kanalsortering

Jag antar att de flesta som har en någorlunda smart tv skapar en egen kanallista. Det är den anpassning många gör. Det har jag också gjort och när tv:n var ny som hade den minne. Nu kommer den inte ihåg någonting, eller rättare sagt den kommer mycket noga ihåg att alltid slå av Favoriter så snart som jag byter läge, bild, funktion eller startar min bluray-spelare, Apple TV eller någon annan ansluten pryl.

Den meddelar också det, tydligt och tydligt på skärmen att den gör det. Så varje gång jag kommer tillbaka till tv:n och vill ha tillbaka mina Favoriter så måste jag först välja den i inställningarna, varje gång.

Det betyder att för varje ny version och uppdatering som jag får till tv:n så hoppas jag att minnet ska komma tillbaka och nästa version som kommer och som kommer ihåg Favoriter kommer att bli den sista. Jag kommer aldrig mer att uppdatera min Sony Bravia 4K tv efter det. Jag bryter hellre uppkopplingen, internetuppkopplingen, än installerar en mjukvara som leder till nya irritationsmoment. Nu var det länge sedan mjukvaran uppdaterades så jag börjar att ge upp hoppet och har alltmer börjat att inse att tv:n saknar minne.

Inställningar

Naturligtvis har jag hoppat runt bland alla inställningar i tv:n i jakt på en “Kom alltid ihåg Favoriter” inställning någonstans men förgäves. Designern av mjukvaran får mig att känna mig som en idiot vilket ofta dålig design gör och det är därför den irriterar oss så mycket.

Det sitter Android i min tv och det är ett riktigt bra operativsystem för tv-apparater (när hände du det uttrycket förut). Det är helt okej att hoppa runt bland inställningarna och det mesta finns där, rätt snyggt och prydligt. Jämfört med LG och en del andra lösningar så är Android helt okej, klar över genomsnittet. Det är funktionerna som är knutna direkt till just min tv-modell som är problemet och jag misstänker att det är Sony själva som är boven.

HBO Nordic

HBO Nordic har en app för Apple TV, som förutom att HBO tillsammans med Netflix vägrar att ansluta sig till Apples Tv-app, är avvikande, irriterande dåligt designad. CMore hade tidigare en app som irriterade mig oerhört av ungefär samma skäl men CMore har uppdaterats och stegvis så har appen blir allt bättre.

HBO Nordic däremot gör sitt bästa för att reta användare till mot vansinne. HBO Nordic visar vilka avsnitt du har tittat på och när du klickar på det valet så kan du inte göra något annat än att se samma avsnitt igen. Du kan inte välja andra avsnitt med mindre än att du får leta reda på tv-serien. Övriga appar för Apple TV visar information om tv-serien samt, vilket är viktig, andra avsnitt men inte HBO Nordic.

ComHem

ComHem har en tv-box som är ett fascinerande designhaveri. Boxen lever sitt eget liv. Den vill spela in, starta inspelningar och frågar om inspelningar som jag aldrig bett om lite då och då. Jag har tagit mig runt i en färggrann röra av val, inställningar och knappar utan att begripa hur eller varför. När det gäller inspelningar så har jag gett upp. Jag vet inte hur jag blir av med dem eller var jag trycker fel och slår på dem. De kommer och går och boxen lever sitt eget liv.

Fjärrkontrollen är också fascinerande. Tre knappar i topp. Oklart vilken av dem som startar boxen. Jag brukar trycka på alla tills boxen berättar att den håller på att vakna. Jag störde den uppenbarligen i sin skönhetssömn.

ComHems box irriterar mig inte egentligen. Den är så genomtaskigt designad, så rörig och obegriplig att jag mest småskrattar. Jag tappar bort mig i färgglada menyer, hittar inte tillbaka och hittar inte det jag vill titta på och då är det ändå det som ska vara en programguide som jag använder. Jag brukar ge upp, trycka på lite av alla knapparna i topp tills boxen startar om och jag kommer tillbaka där jag var.

Sedan slår jag på min Apple TV istället, startar en app med det jag vill titta på.

Marknadsavdelningen

Då och då sedan jag orerat om taskig design så händer det att något av de här företagens PR- och marknadsavdelning gör av sig. De beklagar att jag irriteras, ber om ursäkt och lovar att de ska ta upp saken med någon, oklart vem. Sedan händer ingenting.

PestNord brukar göra det, ta kontakt, be om ursäkt, beklaga och sedan tappa bort fler brev, kuvert och paket. Andra gör det också, kontaktar, ber om ursäkt och sedan händer som sagt ingenting. Jag vet inte om det är långa ledningar eller något annat men det är mycket snack och lite verkstad.