Kobolt är en vikt metall som ingår blandat i de batterier som vi använder i våra datorer, surfaplattor och smarta telefoner. Ett av de länder som bryter kobolt är Kongo-Kinshasa, ett fattigt land där bland annat barn finns nere i de farliga gruvorna.

Amnesty International har publicerat en rapport om gruvdriften och om ett ämne som inte finns med på agendan – västvärldens utnyttjande av modern teknik leder till att barn tvingas jobba i farliga gruvor.

Det här är baksidan av utvecklingen av elbilar och vårt stigande använde av elektronik. Någon ska utvinna de metaller som behövs och enligt Amnesty är det inte sällan barn som utnyttjas.

Amnestys rapport visar på stora brister vad gäller säkerheten i gruvorna. Gruvor som drivs utanför tillståndsområdena, utan tillsyn eller kontroll och där gruvarbetare skadas och dör.

The report exposed serious human rights abuses in artisanal cobalt mining in southern DRC. Artisanal miners operating outside of authorized mining zones typically lack basic protective or safety equipment, such as respirators, gloves or face protection, and do not enjoy legal protections nominally provided

by the state. Those involved with artisanal mining frequently suffer from chronic illnesses, as well as from serious and potentially fatal respiratory diseases due to prolonged exposure to dust containing cobalt and other metals. Researchers found children as young as seven who scavenged for rocks containing cobalt.

Kobolt

Kobolt är en väsentlig del av utvecklingen mot miljövänligare bilar och närmare 50 procent av utvinning sker i Kongo-Kingshasa. Runt 20 procent av druvdriften i landet sker i små gruvor och det beräknas att 110 000 till 150 000 människor jobbar i de här till stora delar okontrollerade gruvorna.

Teknikjättarna är generellt dåliga på att kontrollera och ta reda på under vilka förhållandena de metaller de använder bryts. De ställer inga krav på sina leverantörer och det görs få inspektioner för att ta reda på vilka regelverk som följs. Av de bolag som Amnesty har granskat så får ingen av de stora Apple, Microsoft, HP, Dell, Tesla eller BMW godkänt.

Apple har ett program när det gäller kobolt och även om Apple har nolltolerans mot barnarbete så är frågan inte så enkelt som att det går att dra sig ur, sluta att handla och lämna Kongo-Kinshasa. Det kräver inte heller Amnesty som helst ser att bolagen blir kvar men ser till att förhållanden förbättras i gruvorna, dramatiskt.

Sagt upp

Apple har sagt upp avtal med flera gruvor och leverantörer sedan deras kontrollanter nekats tillträde till gruvorna. och av alla granskade bolag så är Apple ensamma om att få tre i betyg av fyra av Amnesty.

Sitter du med en Huawei-telefon i handen så har den tillverkats av ett bolag som har noll av fyra i betyg. I klartext betyder det att Huawei inte gör någonting för att kontrollera sina leverantörer. Detsamma gäller för övrigt Microsoft som också får noll i betyg av Amnesty. Även Samsung, Lenovo, Vodaphone och ZTE får lågt betyg i rapporten.

Del, HP och BMW får två av fyra, liksom elbilstillverkaren Tesla.

Betyg

Elektronikföretag

Företag Betyg/ranking
Apple 3
Dell 2
Dell 2
Samsung 1
Microsoft 0
Huawei 0
Lenovo 0
Vodaphone 0
ZTE 0

 

Biltillverkare

Företag Betyg/ranking
BMW 2
Tesla 2
Fiat/Chrysler 1
GM 1
Daimler 1
Volkswagen 1
Renault 0

 

Agera

Amnesty kräver nu att inte bara bolagen reagerar och agerar utan även regeringar och länder.

Now is the right time to act. In recent months,
more governments, primarily in Europe and Asia, have announced plans to ban sales of vehicles powered by petrol or diesel engines or set sales targets for electric vehicles.271 These government policies are promising in terms of addressing climate change, but they ignore the wider human rights picture. Governments must now go beyond policy statements and require companies to act responsibly by producing ethical batteries not associated with human rights abuses or environmental harm. This

is not just a question of cobalt. Recent research has shown that the mining of other raw materials that are used in batteries, as well as the production of batteries, can have negative human rights and environmental impacts.272 The goal must be to develop not only an ethical cobalt supply chain but also ethical batteries to power the “clean energy revolution”.

När alla talar om en renare miljö så måste vi också diskutera hur och med vilka medel vi ska nå våra mål. Den diskussionen måste inkluderar gruvarbetare i Kongo-Kinshasa.

Länk

Macken 2016-01-19: Barnarbetare används i gruvor som utvinner metall för din telefon