Jag får ibland frågan om varför jag valt Apple och varför jag använder deras prylar. Ibland med tillägget att Apple handlar om yta, snygg design och ett smart PR-maskineri. För mig handlar Apple om säkerhet. Inbyggd, enkel och smart säkerhet och det är därför det sitter ett äpple på mina prylar.

När 99 procent av alla malwareprogram skrivs för Android så är det inte ett alternativ mot bakgrund av att dessa program i oroväckande stor omfattning även tar sig in i Google Play – den officiella butiken för appar till Android. Säkerhetsproblemen förvärras av att Google gjort som Microsoft och överlåtit ansvaret på uppdateringar på tillverkarna. Viktiga uppdateringar distribueras långsamt, ibland inte alls, och till detta kommer en kraftigt fragmenterad plattform där knappt en procent av alla enheter använder den senaste versionen av Android.

Brister

På punkt efter punkt så finns det tydliga brister i säkerheten när det gäller Android och det spelar ingen roll hur mäter eller jämför. Det är ett mindre universum i skillnad mellan plattformarna när det kommer till säkerhet.

Jag är inte det minsta mottaglig för argument av typen “Det är inte så farligt som det sägs. Jag har aldrig råkat ut för något.”

Mitt svar är alltid – “Det vet du inte”.

Google har inte prioriterat säkerhet och även gjort medvetna val där funktioner satts före skydd. Ett exempel är den kontroll som görs av appar som lämnas in till Google Play. Google publicerar dem närmaste omgående medan Apple kontrollerar varje app innan de släpps in i butiken. Apple appar skyddas med certifikat och alla utvecklare registreras.

Skillnader

Det finns fler skillnader och det finns tyvärr gott om exempel på appar som laddats upp till Google Play och som laddats ned flera miljoner gånger innan de upptäckts. Miljontals användare smittas med appar nedladdade i Googles butik och trots Googles löften så har situationen i stort inte förbättrats. Det är fortfarande alldeles för lätt att lura Googles säkerhet och ladda upp en trojan till Google Play.

Standard

Allt detta, sammantaget, gör att jag överhuvudtaget inte ens kan tänka mig att byta telefon. I iOS krypteras alla mina meddelanden, alla mina samtal via FaceTime och allt innehåll i min telefon, min iPad och min dator skyddas med kraftfull kryptering. Det är ingenting som jag måste slå, installera eller ens aktivera. Skyddet finns där, som standard.

Jag har säkerhetskopior på bilder, videor och alla min information via iCloud och Time Machine. Kopieringen sköts automatiskt och installation och aktivering gös med några knapptryck.

Det är det här som är skillnaden. Säkerhet med Apples plattform och ekosystem är inbyggt. Säkerheten finns med i det Apple bygger och utvecklar och det bygger på att säkerhet är ett extra, närmast osynligt lager, som användaren egentligen ska märka så mycket av.

Behöver jag fler säkerhetslösningar så finns de där, iCloud, Keychain och Time Machine.

Säkerhet – därför har har valt Apple.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This