Apple kommer inte att lansera en rad nya funktioner i varje ny version av sina olika operativsystem framöver utan fokusera på att fixa buggar, lägga in prestandafixar och prioritera kvalitet. Uppgifter som dragit igång nya spekulationer om att Apple är i kris.

Kom nu ihåg att den här debatten förs gällande världens, alla kategorier, mest lönsamma företag. Det förs gällande ett företag som är helst värderat på börsen och som har den största kassakistan, alla kategorier. Detta sagt för att ge en bakgrund till hur grundlös och ovederhäftig debatten är till vissa delar.

Utveckling

Dessutom förs debatten av enskilda som inte tycks förstå hur det går till att utveckla mjukvara.

Du kommer ingenstans om du inte är villig till att prova saker, ta en och annan kalkylerad risk och faktiskt lansera funktioner som du kanske sedan måste göra om eller till och med plocka bort.

Är det ett misslyckande?

Nej, det är så du kommer framåt.

Steven Sinofsky är veteran i sammanhanget och han vet vad han pratar om.

Utveckling står på tre ben:

. funktioner
. kvalitet
. tid

Du utvecklar funktioner, försöker kvalitetssäkra innan de ska lanseras inom en viss tid.

Den som nu tror att det går att göra utan buggar och problem bör aldrig ge sig in i mjukvarubranschen. Du som nu tror att jag just har sagt att det är okej att lansera buggiga program bör titta igen på nummer 2 – kvalitet.

Tilltagit

Har då Apple drabbats av fler problem än andra och har detta tilltagit på senare tid?

Sett till hur mycket Apple har utvecklas som företag och hur mycket de har utvecklat sedan de köpte NeXT av Steve Jobs så hittar du inget företag i branschen som har stått för mer innovativa produkter. Återigen, tolka nu inte detta som en ursäkt för att producera buggig mjukvara. Då får ursäkta för gör du den tolkningen så har du inte förstått hur du utvecklar appar och program.

Du får räkna med buggar helt enkelt därför att utan dem så kommer vi inte framåt. Sedan säger det sig självt att det är skillnad på buggar och buggar.

Svaret på frågan är att Apple drabbats av buggar och problem men det är inte så enkelt som att Apple har växt för fört, tagit sig vatten över huvudet eller att Apples operativsystem lider av allvarliga problem.

Myten om Snow Leopard

I sammanhanget sprids myten om Snow Leopards förträfflighet. Den releasen av OS X var en underhållsversion. En stor genomgång och uppdatering som verkligen optimerade OSX och gjorde ett bra operativsystem bättre men var Snow Leopard buggfri?

Inte på långa vägar. Det kom en rad buggfixar i spåren på den första versionen.

Därför är uppgifterna om att Apple nu ska sätta kvalitet före nya funktioner under 2018 inte särskilt dramatiskt. Det handlar om att byta fokus och sätta ett av de tre benen före de andra. Det är inte konstigare än att nya funktioner och innovationer under perioder sätts i första rummet.

Design

De tre benen kan för övrigt appliceras på design också.

Du har en design som ska tas fram, på. viss tid och med visst innehåll. Du för inte ditt skapande framåt om du inte är villig att ta vissa risker. Du måste våga lansera saker, se hur de fungerar och vara beredd på att göra om och tänka om om det visar sig att de inte fungerar.

Du måste våga ta kalkylerade risker.