Macken testar: Linksys Velop Whole Mesh del 1

Macken testar: Linksys Velop Whole Mesh del 1

Linksys Velop Whole Mesh är lösningen för ett trådlöst nätverk där du hela tiden vill se till att ha så bra täckning som det är möjligt i kombination med att kunna bygga ditt nätverk, enkelt.

Som Macken har kunnat berätta tidigare så har Apple börjat att sälja Linksys Mesh-nätverk och det är en speciell typ av lokalt, trådlöst nätverk.

Varför då Mesh kanske du frågar dig?

Mesh innebär att du har en central enhet med anslutna noder. Noderna ser hela tiden till att välja den bästa, snabbaste och stabilaste kopplingen vilket betyder att ett Mesh-nät kan anpassa sig vartefter omgivningen förändras och det finns många saker som kan störa din anslutning.

Microvågsugnar, betong med armeringsjärn, kakelugnar och tjocka väggar är bara några exempel.

Det behöver dessutom inte handla om en stor bostad eller ett stort kontor. Har du otur så är det ett betonghus med armeringsjärn och då är det inte helt enkelt att få bra spridning på det lokala nätet i kombination med att få ut vettig prestanda.

Mesh-nät

Det är då ett mesh-nät kan vara en effektiv, smart och bra lösning.

Generellt sätt så brukar ett Mesh-nät kosta lite mer men kom då ihåg att det är ett nätverk som kan mer och du kan inte jämföra priset med en enda router. Måste du köpa en router med accesspunkter så är prisskillnaden mindre men en Mesh-lösning kostar fortfarande lite mer.

Kom då ihåg att ett Mesh-nätverk är ett trådlöst nät, på riktigt. Första enheten ansluts med tråd men noderna ställer du ut där de ger bäst effekt och varje nod ska ge en täckning på cirka 185 kvadratmeter. En central enhet med två noder kan täcka en kontorsyta på drygt 500 kvadratmeter, minst, utan sladdar.

Den stora skillnaden är att Mesh är helt trådlöst, du får bättre täckning och att det är enkelt att bygga ut ditt nät ytterligare om det behovet skulle uppstå.

Linksys Velop Whole Home Mesh kostar runt 5500 kronor med två noder (1 central enhet och två noder) och runt 4000 kronor med en central enhet och en nod.

Test

Macken har fått låna ett Mesh-nät för test av Linksys. Vi valde att sätta upp nätverket på vårt kontor som är ett gammalt trähus, med kakelugn, rejält tjocka väggar och en yta på drygt 300 kvadratmeter. Vi valde vårt kontor därför att vi kan jämföra det befintliga nätet med Mesh-nätverket.

I nästa del så sätter vi upp nätverket.