Kan du lita på recensionerna?

Kan du lita på recensionerna?

Hur mycket och ingående testas alla de prylar som det skrivs recensioner om?

Kan du verkligen lita på de betyg som sätts?

Jag är allergisk mot de betyg som regelmässigt sätts efter det att en journalist varit på en mässa och fått klämma på en telefon eller en elektronisk pryl i knappt fem minuter. Sedan plockar samma journalist åt sig ett produktblad, åker tillbaka till hotellrummet och skriver en recension.

Produktblad

Då jag har insikt i branschen vad gäller Apple så vet jag att exempelvis våra stora svenska tidningar närmast utan undantag inte  ingår i den lilla skara testpersoner som får en iPhone innan den lanseras. Det innebär att praktiskt taget alla de recensioner som du läser innan iPhone lanserats bygger på – produktblad.

Det är rätt lätt att genomskåda just den typen av “recensioner” om du granskar texten lite närmare. Journalisten skriver aldrig hur telefonen ligger i handen, hur snabbt den svarar på tryckningar och hur telefonen upplevs. Det är bara ett rabblande av tekniska data plockade från produktbladet.

The Essential

Telefonen the Essential som skapats av Android-skaparen Andy Rubin fick stor uppmärksamhet innan den lanserades, stor uppmärksamhet när den hade lanserats och den fick, här och var mycket höga betyg.

The Verge gav telefon 8 poäng av 10. Samma poäng som iPhone 8.

Androidcentrals Andrew Martonik har testar The Essential i fyra månader och skrivit flera artiklar om telefonen. Hans intryck skiljer sig markant från många andra recensioner och märk väl – detta är en recension skriven av en person är mycket van vid att använda Android-telefoner och det när en serie artiklar skrivna för en webbplats med fokus på Android.

Det finns några saker i hans artiklar som fått mig att lyfta på ögonbrynen. Påtagliga, synliga och högst märkbara brister som flera andra recensenter inte har skrivit ett ord om.

Kraschar

Appar kraschar, ofta, påtagligt ofta och i betydligt högre grad än andra telefoner som Andrew Martonik har testat. Hans bedömning är att telefonen lanserades alldeles för tidigt, i ett beta-skick och inte ens efter flera uppdateringar så fungerade telefonen så bra som du kan och bör förvänta dig av en telefon vars pris för att den ligger i premiumsegmentet.

Nu har priset sänkts 200 dollar till 499 dollar, ska tilläggas.

The Verge 8/10

Techradar 3.5/5

Wired 8/10

Androidauthority 8/10

ZDNet 4/5

Höga betyg satta i tester som står i bjärt kontrast med en test som gått på djupet med telefonen, som inväntat flera uppdateringar innan testen inleddes och recensioner och artiklarna skrevs.

Själv då?

Själv recenserar jag nästan alltid prylarna i mer än en artikel, ett första intryck och sedan några ytterligare texter. Nu sticker jag ju inte heller under stol med att ag är Apple-fantast så mitt tyckande ska ses i ljuset av det. Jag recenserar aldrig en produkt, eller framställer en text som att det handlar om en recension om det inte verkligen är det.

Sammanställningen ovan får mig i alla fall att ifrågasätta flertalet av recensionerna av The Essential. Det kan helt inte vara så att det skiljer så mycket mellan recensionerna och betygen.

 

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This