FBI kallar Apple onda genier

FBI kallar Apple onda genier

Ordkriget mellan Apple och FBI fortsätter och i det senaste utspelet, eller påhoppet snarare, så anklagas Apple för att vara “jerks” och “evil geniuses” av en av FBIs tekniker.

Uttalandet gjordes av FBIs Stephen Flatley på the International Conference on Cyber Security som nyligen hölls på Manhattan i New York. Flatley är tekniker och utredare inom FBI och en av de som får ta hand de telefoner och andra tekniska prylar som ska öppnas, gås igenom och undersökas i olika rättsfall.

– At what point is it just trying to one up things and at what point is it to thwart law enforcement?. Apple is pretty good at evil genius stuff.

Häpnadsväckande

Det är ett häpnadsväckande uttalande av en representant för den federala polisen, FBI, men det visar också hur en amerikanska polismyndighet ser på ett amerikanskt företag, världens mest lönsamma, Apple.

I FBIs ögon så är det skydd som Apple utvecklar för sina användare, sina användares information riktat mot polismyndigheter.

Den kryptering och de säkerhetsåtgärder som Apple utvecklar och använder i sina olika lösningar är avsedda för att skydda användarna. Det är skydd som är avsedda för att skydda mot bedragare och kriminella så att de inte ska kunna stjäla våra bilder, videor, e-post och dokument. Skydden finns där så att kriminella inte ska kunna ta sig in i våra iPhones, iPads och datorer.

Inget nytt

FBIs inställning är inget nytt. Det nya är att en representanter en bit ned i hierarkin inom FBI säger det cheferna högre upp i näringskedjan inte trycker riktigt lika rakt på sak.

Apple är FBIs fiende och ett företag som skyddar kriminella.

Jag har full förståelse för att FBIs tekniker blir irriterade över att Apple stärker krypteringen, inför ännu mer omfattande “end-to-end” kryptering och att Apples allt hårdare skydd av de prylar vi använder och den information vi lagrar i dem. Apple försvårar utan minst tvekan deras arbete men det är alldeles uppenbart att FBI vägrar att se myntets båda sidor. Saken är nämligen inte så enkel som att Apples skydd är riktat mot polismyndigheter eller att Apple kan hålla fast vid ett sämre skydd bara för att FBI ska kunna bedriva sina utredningar utan problem.

Bakdörrar

Apple kan inte heller införa några bakdörrar eller utveckla några specialversioner av iOS som kan användas för att låsa upp telefoner. Det är en av FBIs favoritargument och det är också uppenbart att polismyndighetens skygglappar är så hårt åtdragna att de strypt blodtillförseln till hjärnkontoret.

Specialversioner, huvudnycklar och bakdörrar kommer att läcka ut. Det vet inte bara Apple utan alla teknikföretag som provat metoden. Microsofts huvudnyckel, läckte ut, Blackberrys krypteringsnyckel läckte ut och det finns en lång rad fler historiska exempel på att det FBI efterlyser och kräver slutar med att de brottslingar som de slåss mot kommer över över informationen. FBI kan väl slå NSA en signal. Den amerikanska underrättelseorganisationen NSA fick en lång rad mjukvaror, verktyg och dokument stulna och allt publicerades sedan på nätet så sent som förra året.

Slutsatsen och lärdomen är enkel – skapa inga bakdörrar eller specialversioner. Finns det inga metoder för obehöriga att låsa upp data så finns det inte heller något som kan läcka ut.

Onda genier

“If you have another evil genius, Cellebrite,then maybe we can get into that front,” he said, facetiously coughing as he said “Cellebrite.”

Motherboard

Respekt

Det finns också en brist på respekt i sammanhanget som i en förlängning snabbt kan utmynna i en tro på att ändamålen helgar medlen och att FBI är “the good guys” och Apple är “evil geniuses”. I en sådan värld kan FBI tillåta sig till att ställa krav på att den allmänna säkerheten ska försämras och krav på bakdörrar och krypteringsnycklar som ska lämnas över till FBI.

Din och min information ska lagras på ett osäkrare sätt, exponera oss mot kriminella för att FBI ska kunna bedriva sina utredningar så effektvit som de önskar.

Vi har hört det förut. Det är samma visa som spelas upp, gång på gång med samma argument och samma retorik. Skillnaden den här gången är att FBI använder en ton som saknar respekt.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This